Hlavní obsah

Informační systém MPSV bude dražší, má vyjít až na 2,5 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nový jednotný informační systém resortu práce a sociálních věcí, který se má spustit příští rok a původně měl fungovat od roku 2017, bude proti plánům o miliardu dražší. Podle ČTK z materiálů ministerstva práce plyne, že by se cena měla zvýšit o miliardu na 2,5 miliardy korun. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) ale řekla, že cena bude dvě miliardy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věci Jana Maláčová ve Sněmovně

Článek

„Odhad 1,5 miliardy korun pochází z roku 2016 a je nereálný. V létě 2019 stanovila sekce IT reálný rozpočet na dvě miliardy korun. Od svého nástupu na MPSV řeším IT jako prioritu a snažíme se do zděděného problému vnést pořádek,” napsala Novinkám Maláčová.

Podle resortu by se investice do nových systémů měla díky úsporám za provoz vrátit asi za osm let. Podle MPSV o zvýšení ceny zakázky vědí ministerstvo financí i poslanci od léta.

Podle podkladů ministerstva za částí navýšených nákladů jsou "rozvojové požadavky", které se nedaly v době zadání zakázek očekávat. Náměstek ministerstva Jan Baláč už dřív poslancům řekl, že se při testování objevují problémy, nutné je zvolit i nový model migrace dat.

Ministerstvo práce nesmí uzavřít smlouvu na systém vyplácení dávek

Domácí

Poslanec Aleš Juchelka (ANO) ČTK sdělil, že ve čtvrtek se bude na záležitost na výboru ptát. "Mě zajímá, jaké přesně jsou rozvojové požadavky, které stojí navíc miliardu a hlavně zda nejsou ohroženy výplaty dávek. I proto na výboru budou kromě ministerstva zástupci úřadu práce a České správy sociálního zabezpečení," uvedl.

Resort práce za stav svých systémů a závislost na jediném dodavateli sklízí dlouhodobě kritiku. Od roku 1993 mu systémy zajišťuje společnost OKSystem a výměna se řeší od roku 2010.

Jedna už proběhla, nový systém ale zakázal používat antimonopolní úřad a úředníci se vrátili k OKSystému.

Reklama

Výběr článků

Načítám