Hlavní obsah

IKEM zprovoznil novou magnetickou rezonanci, vejdou se do ní obézní pacienti

Novinky, Kristýna Léblová, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) uvedl do provozu nejmodernější magnetickou rezonanci, která disponuje nejen nejnovější technologií, ale dokonce je i větší než ostatní. Takže se do ní vejdou i obézní pacienti.

IKEM nabízí pacientům vyšetření nejmodernější magnetickou rezonanci. Vhodná je i pro obézní nemocnéVideo: Novinky

 
Článek

Přístroj, který stál 50 milionů korun, je o 15 cm širší než běžné magnetické rezonance. Takže pacienti netrpí klaustrofobií, což se podle lékařů často stávalo - lidé pak nemohli vyšetření vydržet.

Nový přístroj je výhodnější i ekonomicky, protože se nemusí pravidelně doplňovat kapalné helium, které slouží k chlazení. To představuje úsporu zhruba tři čtvrtě milionu korun ročně. Výkonnější systém pak také umožňuje zkrátit doby měření a zvýšit kvalitu obrazů.

„To, co na předchozím magnetu trvalo řekněme hodinu i více, se dá teoreticky zvládnout za deset až patnáct minut,“ popsal výhody nového přístroje Jan Peregrin, přednosta Pracoviště radiodiagnostiky.

Vyšetření mozku nebo páteře

Magnetická rezonance má široké využití. „V dnešní době jde o velmi rozšířené vyšetření, protože mnoho magnetů existuje po celé české republice, ale tento přístroj umožňuje lépe vyšetřovat pacienty zejména v neuromaskulární oblasti, jako je mozek, páteř, klouby a pohybový aparát,“ uvedla Dana Kautznerová, vedoucí oddělení magnetické rezonance a CT.

„Jako první má tento systém zabudované fyziologické sensory přímo ve vyšetřovacím stole, což usnadňuje vyšetření v hrudní a břišní oblasti, které jsou synchronizovány s dechem pacienta. Instalovaný přístroj má jako jediný klinický systém v ČR možnost pracovat i s jinými než vodíkovými jádry, tedy například s fosforovými či fluorovými jádry,“ dodává jedním dechem Peregrin.

Nová magnetická rezonance nahradila 12 let starý přístroj, který zde pracoval nepřetržitě. IKEM byla před 32 lety první nemocnice v Česku, která měla magnetickou rezonanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám