Hlavní obsah

I poslední den výstavy korunovačních klenotů čekaly u Hradu stovky lidí

– Praha

Stovky lidí stály i v neděli frontu v zahradách Pražského hradu, aby si prohlédly české korunovační klenoty. Do sobotního večera si expozici ve Vladislavském sále, která dnes končí, prohlédlo téměř 28.000 lidí. V pondělí budou klenoty opět uloženy v katedrále svatého Víta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Korunovační klenoty letos vidělo na 30 tisíc lidí.

Článek

První návštěvníci přišli k Jižním zahradám před pátou hodinou ranní, expozice s klenoty se otevírala v 9:00. "Měli jsme celonoční společenskou akci a pak jsme skončili tady před branou. Kdysi, jako malý jsem asi klenoty viděl, tak si to teď chci oživit, je to něco netradičního a zajímavého," řekl Zdeněk Chrástecký z Dolní Bečvy v Beskydech.

Podle Ivany Prachařové ze Žamberka, která byla také mezi prvními ve frontě, by měl každý aspoň jednou za život klenoty vidět. "Myslím, že to patří k naší vzdělanosti. Asi by bylo fajn, kdyby je mohl vidět větší počet lidí třeba v muzeu, ale výjimečnost takovéto výstavy a omezenost v počtu návštěvníků chápu," řekla  sedmadvacetiletá žena.

Výstava je otevřena od 10. května. Na rozdíl od prvních dnů, kdy se lidé ve frontě schovávali pod deštníky, dnes počasí přálo.

Klenoty vidělo na 30 tisíc lidí

Podle Davida Šebka ze Správy Pražského hradu výstava splnila očekávaní organizátorů. "Potenciál výstavy je asi 30.000 návštěvníků a toho dosáhneme i letos," řekl. Na rozdíl od předchozích let, kdy lidé čekali čtyři až pět hodin, letos byla čekací doba v průměru kratší, asi hodinu až tři.

Klenoty podle Šebka vystavováním rozhodně netrpí. Svatováclavská korun, královské žezlo a jablko jsou umístěny v historické Gočárově vitríně, která zajišťuje optimální klima a osvětlení. Soupravu doplňuje ještě korunovační plášť s doplňky, korunovační kříž a Svatováclavský meč.

Vzácné symboly české státnosti jsou uchovávány v katedrále svatého Víta a jsou běžně nepřístupné. Po uzavření výstavy je ještě prohlédnou restaurátoři a chystá se také jejich pečlivé zdokumentování nejmodernější technikou. Klenoty se vystavují jen při výjimečných příležitostech, v poslední době to bývá v souvislosti se zvolením českého prezidenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám