Hlavní obsah

Hygienické normy EU mohou zavřít školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Ještě dříve, než měly letos začít v českých školách platit přísnější hygienické normy, odpovídající předpisům EU, už je ministerstva zdravotnictví a školství zase odvolala. Kdyby totiž hygienické stanice po 1. červenci, kdy měla vyhláška vstoupit v platnost, trvaly na jejím dodržování, musely by většinu škol zavřít.

Foto: archiv PČR

Osm černých igelitových pytlů plných konopí nalezl náhodný chodec pohozené v chatové oblasti Drahotín na Plzeňsku.

Článek

Na tom, že je třeba odložit účinnost nových hygienických vyhlášek, které mnohé školy nemohou splnit, protože na to nemají peníze, se dohodly ministryně školství Petra Buzková a zdravotnictví Marie Součková.

Ministerstvo počítá s výjimkami

"V parlamentu je nyní novela zákona o ochraně veřejného zdraví, která odkládá účinnost těchto opatření o tři roky. Parlament ji ale pravděpodobně nestihne projednat do 1. července, kdy by školy teoreticky již měly přísnější hygienická pravidla splňovat. Ministerstvo zdravotnictví proto počítá s tím, že tam, kde školy nejsou schopny splnit požadované parametry, budou krajští hygienici bez problémů udělovat výjimky. Ministryně zdravotnictví v souvislosti s tím rozeslala krajům dopis, v němž jim celou situaci vysvětluje," uvedl náměstek ministryně školství Jaroslav Müllner.

Korespondenci z Prahy však v krajích vidí trochu jinak. Radní pro školství Královéhradeckého kraje Ladislav Vrba v rozhovoru s Právem označil přípis z ministerstva školství, v němž je uváděno, že školy a školská zařízení bez právní subjektivity, jež nejsou schopny dostát požadovaným hygienickým normám, mohou požádat o prodloužení termínu, za nedorozumění, v horším případě za nevědomost.

"Všechny školy již ovšem mají právní subjektivitu, takže co tím chtělo ministerstvo sdělit nám není známo. Víme ale bezpečně, že 1. červenec je termínem šibeničním. Proto se oficiálně obrátíme na ústředního hygienika se žádostí za všechny školy a školská zařízení, jejichž jsme zřizovatelem, o prodloužení termínu," řekl radní.

Prošlo by jen minimum škol

Podle nových hygienických předpisů by například toalety a jídelny měly být vybavené bezdotykovými bateriemi, tělocvičny by měly mít speciální odvětrávání, na každého žáka připadá větší prostor a platí i to, že teplá voda by měla být rozvedená po celé budově. Do budoucna by měly být také třídy vybaveny novým nábytkem, nastavitelným na výšku žáka.

Jak spočítala ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Helena Šebáková, splňuje stanovené podmínky jen zhruba 30 procent škol. "Pokud bych měl spočítat všechny školy v Pardubickém kraji, které v současnosti hygienické normy Evropské unie splňují, stačily by mi bez problémů prsty na rukou," řekl vedoucí odboru školství Pardubického kraje Karel Peška.

"Jsou to nové normy a domnívám se, že zcela jim nevyhovuje asi žádná škola v České republice," byl se svým odhadem ještě příkřejší liberecký krajský hygienik Vladimír Valenta.

Obce: je to nereálné

"Zákonná norma v pořádku, ale neodpovídá realitě, protože nejsou peníze," říká předsedkyně Odborového svazu pracovníků ve školství v okresech Brno-město a Brno-venkov Jaroslava Stanislavová. Také krajské a městské úřady, které jsou zřizovateli škol, od samého počátku upozorňovaly na nereálnost těchto opatření v době, kdy ve školství trvá akutní nedostatek peněz.

"Vždycky si někdo něco vymyslí a nezajímá ho, z čeho a jak se to zaplatí," řekl náměstek pardubického primátora Jiří Razskazov (ODS), který je odpovědný za školství v krajském městě. "Tyto normy jsou sice pěkné, ale vnášejí chaos do běžného života. Zaprvé nejsme bohaté město a naše finanční prostředky jsou proto omezené, za druhé jsme neměli dostatek času, abychom se jimi dříve zabývali," řekl starosta Prachatic Jan Bauer (ODS).

Vedoucí oddělení školství, kultury a sportu jablonecké radnice Zdeňka Květová zase uvedla: "Je to nesmírná zátěž pro obce a ty nejsou schopny to vůbec zaplatit, protože rozsah opatření je veliký, není to prostě možné nacpat do rozpočtu jednoho roku. Co s tím budeme dělat? Většinou hygienu žádáme o podmínečný odklad. To ale není jen hygiena, také bezpečnost práce, požární předpisy a zdravotníci. Každý resort si tvoří své předpisy, které se pak ve školství stékají. Často balancujeme doslova na hraně zákona."

"Abychom předpis dodrželi, museli bychom mnohde zřejmě snižovat počty dětí," dodala vedoucí odboru školství olomouckého magistrátu Hana Fantová.

Hygienici o dohodě nevědí?

Podle hlasů z krajů ale školské instituce ani hygienici o odložení platnosti vyhlášek zatím nevědí. "Dodržování vyhlášky budeme kontrolovat. Vyhláška se vytvořila po dohodě s ministerstvem školství," řekl Vladimír Polanecký, hlavní hygienik Prahy.

"Termín pro splnění těchto hygienických podmínek vyprší v červnu. Ředitelé ale i zřizovatelé škol na ně byli hygienickými stanicemi včas upozorňováni. Problémy budou mít školská zařízení hlavně v oblasti stravování, kde jsou normy opravdu přísné. Navíc do školství putuje málo peněz a školy na splnění norem jednoduše nemají finance," poznamenala táborská hygienička Vítězslava Pěnková.

"Tam, kde úpravy stravovacích provozů neproběhly, mají čas do konce června, jinak bychom s nimi museli vést správní řízení a sankcionovat je," řekla tachovská hygienička Alena Rejtharová. "Osobně považuji povinnosti z nové vyhlášky za velkou ránu, která pořádně zahýbe školskými rozpočty. Vše stojí hromadu peněz, a ty ve školství chybějí více než citelně," dodal vedoucí odboru školství Pardubického kraje Peška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám