Hlavní obsah

Hydrometeorologové špatně nakládali s majetkem, zjistil NKÚ

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) nevedl v letech 2009 až 2011 správné a úplné účetnictví. Mimo to také špatně nakládal s majetkem. Vyplývá to z pondělních údajů Nejvyššího kontrolního ústavu (NKÚ), který se zaměřil na kontrolu hospodaření ČHMÚ v uplynulých letech.

Foto: Markéta Hofmanová, ČTK

Budova Českého hydrometeorologického ústavu v pražských Komořanech.

Článek

NKÚ zjistil nedostatky ve vykazování majetku, v jeho evidenci, v účtování o něm i v inventarizaci majetku a závazků.

„V důsledku zjištěných nedostatků podhodnotil ČHMÚ v roce 2010 výsledek hospodaření po zdanění o částku více jak 3 milióny Kč a v roce 2011 naopak výsledek hospodaření po zdanění nadhodnotil o částku více jak 1,2 miliónu Kč,“ konstatovali kontroloři.

Podle nich také hydrometeorologický ústav nesprávně nakládal s majetkem. Před jeho prodejem si například neověřil zájem jiných organizačních složek státu, přičemž nedoložil, že tyto složky či státní organizace nemohou tento majetek potřebovat.

Hodnota kontrolovaného majetku ČHMÚ za roky 2010 a 2011 činila více než 1,7 miliardy korun. Objem kontrolovaných finančních prostředků za totéž období činil 335 miliónů.

ČHMÚ přijal opatření

ČHMÚ už podle svého ředitele Václava Dvořáka přijala nápravná opatření. ČTK sdělil, že už dříve upravili předpisy a metodiku účetnictví, které se týkaly například fakturace, odepisování majetku nebo zadávání veřejných zakázek. "Ze závěrů kontroly nevyplynul žádný podnět pro finanční úřad či jiné státní orgány a nebylo zjištěno porušení rozpočtové kázně ve smyslu ustanovení rozpočtových pravidel," dodal pro agenturu.

Reklama

Výběr článků

Načítám