Hlavní obsah

Husův památník bude příštích 50 let spravovat církev husitská

Právo, Petr Pokorný

Památník mistra Jana Husa v Husinci na Prachaticku bude příštích 50 let spravovat Církev československá husitská. Právu to ve středu potvrdil její patriarcha Tomáš Butta. Církvi město pronajalo chátrající objekt za symbolickou korunu ročně.

Článek

„S městem Husinec jsme uzavřeli smlouvu o pronájmu 17. května a dnes probíhá fyzické předání majetku památníku do naší správy,“ řekl patriarcha.

O opravu památníku v údajném Husově rodném domě usilovalo město už řadu let, nikdy se mu ale nepodařilo získat potřebné peníze. Posledním pokusem byl projekt firmy BSK West vybudovat zde za zhruba 151 miliónů korun kulturní, vzdělávací a badatelské centrum, které by se zabývalo odkazem světoznámého církevního reformátora. Akci od začátku kritizovala husinecká opozice. Kritikům vadil přemrštěný rozsah projektu a pro město údajně nevýhodná smlouva města s BSK West. Projekt nakonec padl letos v únoru.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Husova světnice v husineckém památníku.

Nyní se do řešení osudu památníku přímo vložila Církev československá husitská. Smlouvu s ní schválili radní jednohlasně. „Celý objekt zůstává nadále majetkem města, ale ve spolupráci s Církví československou husitskou se zvětšují šance na jeho opravu či případné rozšíření,“ konstatoval starosta Husince Robert Klesner (za KDU-ČSL).

Oprava do pěti let

Podle Butty nyní vloží církev vlastní prostředky do oprav. O jaký konkrétní rozsah rekonstrukcí půjde zatím ale není jasné. Každopádně by měly být dokončeny do roku 2015 k šestistému výročí upálení mistra Jana Husa.

„Zatím uvažujeme o třech možných variantách. Jednak je to zachování stávající podoby objektu s tím, že by se obnovila expozice a udělaly nejnutnější opravy. Druhou možností je nějaká zásadnější renovace památníku a třetí možností, která ovšem závisí na získání dotací, je vytvoření už jednou plánovaného vzdělávacího centra,“ doplnil patriarcha a připomněl, že církev o státní podporu bude usilovat už proto, že husinecký památník je národní kulturní památkou.

Běžný provoz památníku bude zachován bez omezení minimálně v průběhu letošní letní turistické sezóny.

První písemná zmínka o Husově domu pochází z roku 1634, několikrát vyhořel. Při odhalení Husova reliéfu na domku v roce 1869 se oslav zúčastnilo na 60 tisíc lidí. Majitelé památky se střídali. Vlastnili ho sokolové, církev, město Písek. Po druhé světové válce připadl domek státu a byl v něm vybudován Památník Mistra Jana Husa a v roce 1991 stal majetkem města Husinec.
O tom, zda se Jan Hus narodil v Husinci u Prachatic a nikoli ve stejnojmenné obci u Prahy, se vedou desetiletí spory. „Usuzuje se, že pochází z Husince u Prachatic. Absolutní doklady o tom ale neexistují,“ sdělil už dříve Právu historik Státního okresního archivu v Prachaticích František Kotěšovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám