Hlavní obsah

Husáka přesunou na „trestnou lavici“, útvar vzdělávání

Právo, Radim Vaculík

Končící šéf liberecké krajské policie Vladislav Husák podal ve středu podle předchozí domluvy s policejním prezidentem Janem Švejdarem písemně rezignaci na ředitelskou funkci kvůli své účasti na sobotní oslavě narozenin někdejšího vlivného člena ČSSD Petra Bendy v jeho teplickém hotelu Prince de Ligne. Od února by měl nastoupit na útvar policejního vzdělávání.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Vladislav Husák

Článek

„Vladislav Husák dnes doručil policejnímu prezidentovi žádost o převedení na jiné místo ve stejné služební hodnosti. Policejní prezident jeho žádosti vyhověl a k 1. únoru jej odvolá z funkce ředitele policie Libereckého kraje,“ sdělila ve středu Právu Švejdarova mluvčí Kateřina Rendlová.

Doplnila, že na základě této rezignace nyní policejní prezident přeřadí Husáka na jiné řadové místo, i když stále v desáté platové třídě, v níž byl dosud, ale bez příplatku za vedení.

Husák má podle Rendlové od února nastoupit na Útvar policejního vzdělávání a služební přípravy, kterému se u policie říká podle informací Práva „trestná lavice“. Tam už v minulosti jednou působil. Stalo se tak poté, co nedostal od Národního bezpečnostního úřadu prověrku na stupeň „tajné“, a musel proto skončit jako šéf Ochranné služby Policie.

Padají další hlavy. Teplický mejdan smetl i libereckého policejního šéfa Husáka

Domácí

Přesunem na útvar vzdělávání Husák přijde podle zjištění Práva nejen o příplatek za vedení ve výši zhruba 9000 korun, ale také dostane nižší zvláštní příplatek o cca 2500 korun a nebudou mu hrazeny ani příplatky za pohotovost.

„Služební příjem plukovníka Husáka poklesne cca o 20 tisíc korun,“ upřesnila Rendlová.

Stále zatím není jasné, zda Husák i po vyčerpání právě probíhající několikadenní dovolené na novou pozici nastoupí, anebo od policie definitivně zamíří pryč do civilu - s patřičnými výsluhami a odchodným.

Husákovi po mejdanu u Bendy hrozí, že u policie skončí úplně

Krimi

Sám Švejdar ho k odchodu podle informací redakce na úterním osobním jednání vyzval, ale dokud neskončí kázeňské řízení, které s Husákem vede odbor vnitřní kontroly prezidia, nemůže jej úplně propustit ze služebního poměru.

„Nyní proběhne kázeňské řízení, na jehož konci je několik variant. Je to i v jeho rukách,“ sdělil Právu už v úterý Švejdar a naznačil tak nepřímo, že by Husák mohl odejít dobrovolně sám.

Reklama

Výběr článků

Načítám