Hlavní obsah

Husák skončil v čele policejních bodyguardů

Právo, Novinky, har, val
Praha
Aktualizováno

Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel odvolal ředitele útvaru pro ochranu ústavních činitelů ochranné služby Vladislava Husáka. V úterý o tom informovala policejní mluvčí Zuzana Součková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladislav Husák

Článek

Husák byl odvolán už v pondělí. Náměstek Kužel Právu řekl, že jeho odvolání nesouvisí s nějakým jeho pochybením, ale s tím, že mu minulou neděli vypršela platnost bezpečnostní prověrky a novou zatím nedostal. "Panu Husákovi platila do 11. listopadu tohoto roku. On si požádal o novou, ale vzhledem k tomu, že ji do současné doby nedostal, tak v té funkci nemůže být dál. Protože v tu chvíli nesplňuje předpoklady pro výkon funkce," vysvětlil Kužel.

Zároveň nevyloučil, že se Husák do funkce vrátí, pokud mu Národní bezpečnostní úřad novou prověrku v blízké době udělí. Vedení prezidia tak prý v nejbližší době náhradu za Husáka hledat nebude. "On mi sdělil, že by to měla být otázka maximálně pár týdnů. Zatím počkám," řekl Kužel.

Husák měl dosud podle něho prověrku na stupeň přísně tajné, na funkci šéfa ochranné služby by mu mělo stačit prověření na stupeň tajné.

Zastoupí ho Komorous

Ve vedení útvaru ho teď podle ČTK zastoupí někdejší šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous.

Husák je nyní na řadové pozici v rámci policejního prezidia, zůstal ve stejné, desáté, platové třídě a hodnosti. Přijde však prý třeba o příplatek za vedení.

Na starosti má mít analytickou práci. Podílí se třeba na vypracovávání návrhu nové struktury ochranných služeb, který Kužel zadal vytvořit po střelbě na prezidenta republiky z airsoftové pistole v Chrastavě na Liberecku.

Šéfem ochranné služby od července

Bývalý policejní prezident Husák působil až do června coby náměstek policejního prezidia. Nedlouho po březnové nehodě podnikatele Romana Janouška přijal tehdejší policejní prezident Petr Lessy Husákovu rezignaci, kterou Husák nabízel už od roku 2011 právě po mediální kritice kvůli jeho kontaktům na Janouška a další spřízněné pražské politiky. Lessy však odmítl, že by jeho odstoupení souviselo s Janouškem, jak uváděly některé spekulace. Podle nich měl totiž Husák za Janouška lobbovat u policistů zasahujících při podnikatelově nehodě.

V červenci se Husák stal ředitelem policejní ochranné služby. Proti tomu se od počátku bouřili například policejní odboráři. "Vladislav Husák svými kroky v minulosti, svými styky a chováním pozbyl důvěry příslušníků Policie České republiky, a jeho jmenování na toto, či jiné vedoucí místo, pouze zhorší obraz bezpečnostního sboru uvnitř i navenek," apelovali u tehdejšího policejního prezidenta Petra Lessyho policejní odboráři. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám