Hlavní obsah

Hrozí privatizace části Pražského hradu, varuje ČSSD

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opoziční sociální demokraté nesouhlasí s tím, aby katolická církev v rámci restitucí získala některé nemovitosti v areálu Pražského hradu. ČSSD se obává, že v důsledku by došlo k privatizaci části sídla českých králů a prezidentů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Skrze církevní restituce by mohlo dojít k tomu, že se zprivatizuje část sídla českých králů,“ prohlásil v úterý šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Uvedl, že pro jeho stranu jde o další argument pro odmítnutí církevních restitucí. O tom, že v rámci majetkového narovnání může katolická církev získat skoro všechny domy ve Vikářské ulici a kolem Jiřského náměstí, tedy nemovitosti v bezprostředním okolí katedrály sv. Víta, informovalo jako první Právo. [celá zpráva]

ČSSD varuje, že církev zákon nijak neomezuje v dalším nakládání s hradními objekty. „Církev by je tak mohla zcela volně prodat či dlouhodobě pronajmout. Zákon o narovnání s církvemi žádným způsobem nepamatuje na to, aby stát do budoucna kontroloval vlastnictví nemovitostí v rámci jedinečného symbolu ČR, jakým je právě Pražský hrad, například formou předkupního práva,“ uvedl Sobotka.

„Mohli bychom se tak velmi snadno dočkat situace, kdyby si prostřednictvím privatizace církevního vlastnictví mohly Hrad vybrat jako své sídlo třeba zahraniční finanční skupiny či přímo někteří bohatí jednotlivci, kteří by stáli o prestižní adresu, vyhrazenou dosud jen prezidentu ČR,“ doplnil šéf ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám