Hlavní obsah

Hřib: Rusové oplotili část Stromovky neoprávněně, je logické chtít to vyřešit teď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za logický krok označil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) požadavek na vrácení části území Stromovky. Nabízí se to podle něj v souvislosti se snižováním osazenstva ruské ambasády. Pozemek zabraný po sovětské invazi v roce 1968, který patří České republice, je obehnaný vysokým plotem.

Část pozemku pražské Stromovky, který ruská ambasáda zabrala po invazi v roce 1968, ohraničuje čtyřmetrová neprůhledná zeďVideo: Novinky

 
Článek

„Teď právě dochází k poměrně výraznému snížení počtu osazenstva té ambasády, takže je podle nás poměrně logické, že je možné snížit její rozlohu,“ uvedl Hřib ve středu večer v České televizi.

Magistrát chce, aby se rozloha ruské ambasády vrátila do stavu před 21. srpnem 1968, na zhruba půlhektarovém pozemku chce město obnovit veřejně přístupnou zeleň. Vedení Prahy chce také snížit počet parkovacích míst vyhrazených pro velvyslanectví.

Foto: Veronika Neprašová, Novinky

Čtyřmetrová zeď, která odděluje pozemek ruské ambasády od obory Stromovka.

„My nechceme vyvlastňovat domy, které má Ruská federace postavené na tom pozemku, my chceme ten pozemek zpřístupnit občanům tak, jak byl přístupný dříve, protože byl oplocen neoprávněně,“ poznamenal primátor.

Okupace části Stromovky ze strany Ruska musí skončit, vyzvala vládu Praha

Domácí

„Jedná se o nápravu historické křivdy,“ doplnil. Zdůraznil také, že stejně jako v případě přejmenování prostoru u ambasády na náměstí Borise Němcova nejde o nic proti řadovým Rusům.

Praha téma Stromovka otevřela poté, co představitelé vlády zveřejnili informace o podezření na zapojení ruských agentů do výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Poté následovalo vzájemné vyhoštění 18 ruských agentů z ambasády v Praze, na což Rusko zareagovalo vyhoštěním 20 Čechů z ambasády v Moskvě.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) ve středu v podvečer vyzval Rusko, aby umožnilo do čtvrtečního poledne návrat všech 20 vyhoštěných českých diplomatů, jinak Česko sníží počty pracovníků na ruské ambasádě v Praze na stejnou úroveň, jako má ČR v Moskvě. V rozhovoru pro Lidové noviny Kulhánek uvedl, že by muselo odejít zhruba 60 lidí.

Chcete zpět pozemky ve Stromovce? Vzpomeňte na Český dům v Moskvě, vzkazuje Rusko

Evropa

Asi půlhektarový pozemek ve Stromovce, o který jde, je ve vlastnictví České republiky. Obsadili ho vojáci při invazi vojsk Varšavské smlouvy. Utábořili se tam a využívali park jako základnu. „Rozloha Velvyslanectví Sovětského svazu se poté rozrostla o část parku Stromovka trvale a nic na tom nezměnil ani odchod okupačních vojsk v letech 1990 a 1991,“ uvedlo město v materiálu schváleném radními.

Ruské ministerstvo zahraničí v souvislosti s požadavky pražského magistrátu uvedlo, že zmíněný pozemek v české metropoli byl poskytnut Sovětskému svazu na začátku 70. let minulého století na základě platných sovětsko-československých dohod. Zároveň připomnělo Praze českou nemovitost v centru Moskvy, uvedla agentura Interfax.

Ve čtvrtek pražští zastupitelé na začátku svého jednání uctili minutou ticha památku obětí ruské agrese, což navrhl Hřib. Akt se týkal všech obětí, nejen výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014, při kterém zemřeli dva lidé.

Reklama

Výběr článků

Načítám