Hlavní obsah

Hřib letí do Kyjeva vyjádřit podporu Ukrajincům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) v pondělí odlétá do ukrajinského hlavního města Kyjeva, kde se setká se starostou Vitalijem Kličkem. Chce vyjádřit podporu Ukrajincům v době, kdy hrozí eskalace konfliktu s Ruskem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib

Článek

„Rada hlavního města Prahy vyjadřuje plnou podporu Ukrajině a hlavnímu městu Kyjevu. Ukrajina musí zůstat svobodným státem, Kyjev svobodným městem a současný konflikt musí být řešen diplomatickou cestou. Dnes vyrážíme tlumočit tuto zprávu obyvatelům Kyjeva a starostovi,” napsal primátor na Twitteru.

Dodal, že cesta je odsouhlasena ministerstvem vnitra, „které uznává její diplomatický přínos”.

Hřib vyjádří podporu Ukrajině i za takzvaný Pakt svobodných měst, kam kromě Prahy patří i Bratislava, Budapešť nebo Varšava. Varšavský primátor Rafał Trzaskowski se setkání také zúčastní.

Cestu podpořily nejen strany, jež na magistrátu tvoří koalici, ale i opoziční ODS.

Jiří Pospíšil z TOP 09 zdůraznil, že by Praha měla být připravena v případě vojenského konfliktu Kyjevu pomoci. Konkrétní kroky by měly být známy po Hřibově schůzce s Kličkem.

Jan Čižinský z Prahy sobě apeloval na vládu, aby zahrnula občany Ukrajiny do veřejného zdravotního pojištění.

O situaci na Ukrajině bude v pondělí mimořádně jednat Bezpečnostní rada státu. Dopoledne o napjatém stavu na hranicích mezi Ukrajinou a Ruskem jednal krizový štáb ministerstva zahraničí. Probíral další možnosti materiální či humanitární pomoci Ukrajině a situaci českých diplomatů tam.

Reklama

Výběr článků

Načítám