Hlavní obsah

Hrdost i satisfakce, líčí pocity šéf výroby ozdob, která zaujala UNESCO

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Semily

Před lety převzal firmu po svém otci a ve čtvrtek dosáhl úspěchu, o jakém jeho otec ani nesnil. Ruční výroba vánočních ozdob ze skleněných foukaných perliček, které se rodinná firma Marka Kulhavého věnuje v Poniklé na Semilsku jako jediná na světě, se dostala na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Jde přitom o teprve sedmý český zápis v tomto seznamu.

Foto: Rautis

Vánoční ozdoby z Poniklé

Článek

Zasedání Mezivládního výboru pro nehmotné kulturní dědictví, na kterém byly nové statky pod ochranou značky UNESCO vyhlášeny, sledoval Marek Kulhavý naživo, díky on-line přenosu. „Takže jsme se to dozvěděli hned, jak to paní předsedkyně odbouchla. První dojmy? Hrdost a velká radost,“ vypráví Kulhavý.

O zápis výroby vánočních ozdob, které se vyrábějí tradičními postupy, identickými, jaké podomácku používali i skláři před sto lety, usilovala Kulhavého firma Rautis už před dvěma lety. Tehdy to ještě mezivládní výbor odložil a požádal o doplnění české žádosti. Teď už nebylo pochyb.

Foto: Michael Polák, Právo

Proces výroby perličkových vánočních ozdob, který je stejný jako před sto lety, zaujal UNESCO.

Co UNESCO zaujalo na ozdobách z periferie Krkonoš? „Důležité je říct, že na seznamu UNESCO nejsou ozdoby, ale proces jejich výroby. Ten je unikátní třeba faktorským systémem nebo tím, že se dědí v rodinách z generace na generaci,“ zdůraznil Marek Kulhavý. „Takže všichni perlaři a ozdůbkáři v okolí, kteří se tomuto řemeslu věnují, jsou součástí zápisu. To je jejich úspěch.“

BEZ KOMENTÁŘE: Výroba vánočních ozdob v PonikléVideo: Právo

Zda bude se značkou UNESCO v zádech o perličkové vánoční ozdoby větší zájem než dosud, si není šéf manufaktury Rautis jistý.

„Bavíme se o seznamu nehmotného dědictví, tak bychom se na to měli dívat také nemateriálně. Nám, kteří to řemeslo do úmoru děláme, to pomůže satisfakcí, vědomím, že to děláme dobře a že to má smysl. Pomůže to i Libereckému kraji a Česku, protože lidé budou vědět, že je tu něco unikátního,“ míní Marek Kulhavý.

Foto: Michael Polák, Právo

Vánoční ozdoby z Poniklé

„Je potřeba se na to dívat tak, že jsme součástí komunity sklářů a bižuteráků, kteří tu několik set let utvářejí podobu Libereckého kraje. A jestli k nám přijede o tisíc lidí víc, nebo ne, je druhořadé,“ dodal Kulhavý.

Perličkové ozdoby z Poniklé se dostaly na seznam UNESCO

Domácí

Ponikelská manufaktura dnes zaměstnává zhruba padesát lidí a nabízí přes dvacet tisíc vzorů vánočních ozdob, některé pocházejí z počátku minulého století. Největší zájem je o tradiční vzory, zejména hvězdy. V posledních letech ale stoupá i odbyt polotovarů a souprav pro domácí výrobu.

Zájem o ozdoby z Poniklé každoročně roste i na tuzemském trhu. Zatímco ještě na počátku tisíciletí mířilo 95 procent produkce do zahraničí, zejména na americký trh, dnes tvoří více než polovinu odbytu tuzemský trh.

Foto: Rautis

Vánoční ozdoby z Poniklé

„Jsou jednoduché, ale zcela výjimečné,“ říká o perličkových ozdobách Vladimíra Jakouběová, ředitelka turnovského Muzea Českého ráje, které nominaci pro seznam UNESCO odborně zastřešilo. „Našli bychom je na vánočních stromcích po celém světě.“

Reklama

Výběr článků

Načítám