Hlavní obsah

Hranici střeží česko-německé hlídky

Novinky, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DĚČÍN

První česko-německé tříčlenné hlídky pohraniční policie ve Šluknovském výběžku na Děčínsku začaly v pondělí střežit společnou hranici obou států. Zhruba dva a půl roku po podpisu tak nabyla konkrétní podoby mezistátní smlouva, která má především snížit nelegální migraci.

Článek

"Doufám, že na dnešní významný den budou s radostí vzpomínat všichni kromě jedné skupiny lidí, a to jsou převáděči a ti, co jim pomáhají," řekl novinářům ministr vnitra Stanislav Gross. Obdobně reagoval i jeho německý kolega Otto Schily: "Na jedné straně mizejí jakési závory mezi našimi zeměmi, stahují se však ty, které mají bránit kriminalitě," řekl německý ministr.

Zatím jen výběžek

Čtyři společné hlídky budou zatím střežit česko-německou hranici pouze ve Šluknovském výběžku. "Zelená hranice ve Šluknovském výběžku je nejprostupnější," řekla mluvčí severočeské cizinecké policie Eva Hauková. Na zbytku zhruba 500 kilometrů dlouhé česko-německé hranice by měly společné hlídky podle policejního prezidenta Jiřího Koláře fungovat během několika měsíců. Podle Grosse dojde k nárůstu počtu policistů až o několik stovek.

Na dotaz Práva, zda tento mezinárodní projekt zahrnuje také boj proti prostituci, ministr Gross řekl: "Pouze zprostředkovaně. Víme totiž, že tyto služby poskytují i ženy vyskytující se na území ČR nelegálně," odpověděl nám ministr s tím, že těžiště společné práce zůstane především ve standardní spolupráci mezi český policisty a jejich kolegy ze SRN, když se zároveň činnost společných hlídek přesouvá také do míst vzdálených od hranic i několik desítek kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám