Hlavní obsah

Hrady a zámky zejí letos prázdnotou, lidé kvůli krizi šetří na vstupném

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Památky proti loňsku zejí prázdnotou. Kasteláni hradů a zámků jsou zděšeni propadem návštěvnosti. Pokles zájmu je až padesátiprocentní.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kastelán zámku ve Vranově nad Dyjí Karel Janíček smutní. Zámecké nádvoří je liduprázdné.

Článek

„Kde loni bylo plno, je dnes pusto. Máme propad návštěvnosti až padesát procent. Na to v Lednici opravdu nejsme zvyklí,“ řekla Právu kastelánka perly jižní Moravy, zámku v Lednici na Břeclavsku, Ivana Holásková.

Foto: Profimedia.cz

Důvodů masivního poklesu návštěvníků památek je zřejmě hned několik. Krize, rodiny šetří a tak prý nepřijeli ani školáci na tradiční výlety v závěru roku. Ale i další faktory asi rozhodly. „Hodně se na tom podepsalo i špatné počasí a povodně. Lidé asi měli strach vyjet, když nebyla jistota, co se stane,“ hledá vysvětlení kastelánka.

Úbytek návštěvníků zaznamenal i hrad Hukvaldy na Frýdecko-Místecku. „Proti loňskému roku to je tak na poloviční úrovni,“ poukázal Pavel Bernatský, sekretář Fondu Janáčkovy Hukvaldy, který hrad provozuje.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Hukvaldy

Na plné nádvoří v době školních výletů se smutkem vzpomíná i kastelán zámku ve Vranově nad Dyjí Karel Janíček. „Propad je u nás zatím kolem pětatřiceti procent. Marně hledám vysvětlení. Povodně tady nebyly, komáří problém taky nějak zvlášť neřešíme. Jediné vysvětlení je krize. Lidé šetří, dvakrát obracejí každou korunu, než ji utratí,“ je přesvědčen.

Jezdí i méně cizinců

Také na vyhledávaném zámku Kozel u Plzně vidí příčinu upadajícího zájmu návštěvníků v ekonomické situaci rodin. „Pravděpodobně je to způsobené klesající tržní silou obyvatel. Své dělá i počasí, ale návštěvníci nechodí ani ve dnech, kdy je hezky. Lidé prostě vůbec nedorazí, zřejmě šetří benzín,“ řekl Právu kastelán Karel Bobek.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Kozel

A cizinci Kozel nespasí. „Jezdí jich také čím dál méně. Rusové z Karlových Varů se tu už moc neobjevují, Němci jen sporadicky,“ poznamenal s tím, že v porovnání s loňskem registrují zhruba o pětinu návštěvníků méně.

Obdobný pokles proti loňské sezóně hlásí na vodním hradu Švihov na Klatovsku, na hradě Bouzov na Olomoucku či státní zámek Duchcov na Teplicku. „Nechci spekulovat, zda je to krizí nebo jinými aspekty. Každopádně turisté nechodí,“ řekl Právu kastelán Duchcova Petr Horák.

Podle něho ubývá jak domácích, tak zahraničních zájemců o prohlídku památky. „V porovnání s uplynulými roky evidujeme letos mnohem méně zájezdů s českými seniory a s německými a rusky hovořícími turisty,“ upřesnil.

Loni 150, letos 15

„Letos je situace velmi špatná. Například loni v květnu k nám přišlo zhruba 150 návštěvníků, letos patnáct. Celý měsíc propršel,“ posteskla si kastelánka zámečku v Rudolticích u Lanškrouna Krasava Šerkopová.

V Libereckém kraji letos evidují památkáři pokles v návštěvnosti zhruba o deset procent. Právu to řekl ředitel liberecké pobočky Národního památkového ústavu a zároveň ředitel Státního zámku Sychrov Miloš Kadlec s tím, že návštěvnost klesla především na dvou památkách v kraji – Troskách a Bezdězu.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Trosky

Zřejmě relativně nejnižší – asi desetiprocentní pokles návštěv – charakterizuje dosavadní sezónu v nejvyhledávanějších jihočeských památkách. „Jsme teprve na prahu hlavní turistické sezóny a věřím, že zájem o Krumlov bude opět vysoký,“ věří kastelán krumlovského zámku Pavel Slavko.

Památky tak zřejmě nepřinesou do státní pokladny tolik peněz, kolik stát očekává. „Samozřejmě máme plán tržeb. Letos určitě naplněn nebude. To by se asi musel stát zázrak,“ řekla Právu v Lednici kastelánka Halásková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám