Hlavní obsah

Hrad zveřejnil pátý náhradní Peroutkův článek

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentská kancelář ve středu zveřejnila již pátý článek, který má dokazovat údajné morální selhání Ferdinanda Peroutky v konfrontaci s nacismem. Celý případ vznikl jako součást hledání prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka, který pátrá po článku Hitler je gentleman. O něm Miloš Zeman tvrdí, že jej četl v časopise Přítomnost. Historici existenci článku popírají.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman s mluvčím Jiřím Ovčáčkem

Článek

Poslední zveřejněný materiál je z 30. července 1939 a vyšel v Lidových novinách.

Peroutka v něm reaguje na ustavení Národního souručenství, jež bylo po svém vzniku jedinou povolenou stranou v Protektorátu a také na penzum pravomocí, které získal Říšský protektor (Konstantin von Neurath).

Připomíná rovněž, že pokud Češi nevyužijí alespoň omezených možností rozhodovat o sobě, učiní to bez skrupulí a ohledů Němci prostřednictvím protektora, který byl faktickým vládcem.

„Jsme v posici národa, který musí sbírat i malé zisky a drobné výhody,” připomíná například Peroutka v jedné ze tří citací, které Hrad uznal za vhodné zdůraznění.

Ovčáčkovo potýkání se s Peroutkou skončí v červnu

Hrad přistoupil ke zveřejňování dílčích článků, které mají dokladovat Peroutkovo morální selhání po studiu časopisu Přítomnost. Do něho se pustil mluvčí Ovčáček na popud prezidenta Zemana. Ten v lednu na pražském fóru věnovaném holokaustu zmínil, že v době nástupu nacismu selhali intelektuálové, konkrétně i Peroutka.

Ten podle něj zveřejnil v Přítomnosti text „Hitler je gentleman”. Tento článek Ovčáček od té doby hledá, ačkoli historici i odborníci se shodli, že neexistuje. Zeman ho prý ale kdysi dávno viděl.

Ovčáček ho zatím nenašel, ale místo toho uveřejňuje citace z Peroutkových článků, které mají dokazovat jeho morální selhání. Čtvrtý článek zveřejnil Hrad v úterý, aniž by to vyvolalo ohlas.

Peroutka byl naopak odvážný, shodují se historici

Odborníci i znalci Peroutkova díla vytrhávání jednotlivých citací i jejich programovou prezentaci coby čehosi morálně pokřiveného odmítají a naopak vyzdvihují, že Peroutkovy texty byly na svou dobu a cenzurní podmínky velmi odvážné.

Jeden ze zveřejněných textů byl koneckonců pro nacisty jedním z důvodů, proč Peroutka putoval v září 1939 do koncentračního tábora, kde byl vězněn až do konce války.

Ve středu při návštěvě Milovic Zeman zopakoval, že Ovčáček má čas na nalezení inkriminovaného článku do konce června. Vzhledem k tomu, že mluvčí zjevně studuje i jiná periodika než Přítomnost, dá se očekávat, že čas využije beze zbytku a seznámí veřejnost i s dalšími Peroutkovými texty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám