Hlavní obsah

Hrad chce, aby žalobci přezkoumali, proč bylo odloženo trestní oznámení na senátora Lásku

Prezidentská kancelář se nehodlá smířit s postupem policie, která odložila její trestní oznámení na senátora Václava Lásku (SEN 21) a zástupce organizace Rekonstrukce státu, kteří se podle Hradu měli dopustit křivého obvinění kancléře Vratislava Mynáře. Ten čelil podezření, že se s vědomím prezidenta Miloše Zemana snažil ovlivňovat soudce. Hrad se obrátil na městské státní zastupitelství v Praze, aby postup policie přezkoumalo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kancléř Vratislav Mynář s prezidentem Milošem Zemanem

Článek

O postupu prezidentské kanceláře v pondělí informoval její právní zástupce Marek Nespala.

Policie v červnu uvedla, že v podání prezidentské kanceláře „nebyly uvedeny skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin”. Podle Nespaly dospěli policisté k závěru, že si Láska a zástupci organizace nesprávně vyhodnotili informace a mýlili se v právním hodnocení Mynářova jednání.

Zločinný úmysl bývalého vyšetřovatele

„My jsme přesvědčení, že zejména u zkušeného bývalého vyšetřovatele pana Lásky tomu tak nebylo,” uvedl právní zástupce prezidentské kanceláře. Podle něj senátor jednal „se zločinným úmyslem poškodit Mynáře v jeho pracovním prostředí”.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor Václav Láska

Kancelář v trestním oznámení uváděla, že Láska a další pachatelé chtěli jako organizovaná skupina křivým obviněním poškodit Mynáře v zaměstnání i ve společnosti. Senátor a zástupci organizace Rekonstrukce státu totiž dříve podali trestní oznámení na Mynáře, protože jeho jednání podle nich vykazovalo znaky trestného činu zasahování do nezávislosti soudu.

Kancléř chodil za soudci na „konzultace” výhrad

Státní zástupce neshledal setkání hradního kancléře se soudci jako trestná. Počínání kancléře však označil za nestandardní a za vhodný nepovažuje ani postup soudců. Verdiktem potvrdil rozhodnutí Národní centrály proti organizovanému zločinu, která záležitost prověřovala. Centrála prověřovala podle dřívějších informací tři trestní oznámení na Mynáře, která se týkala možných zásahů do nezávislosti soudu. Policisté podle žalobce dospěli k závěru, že nejsou důvody k zahájení trestního řízení.

Hrad podal trestní oznámení na senátora Lásku

Domácí

Mynář v minulosti uvedl, že v Zemanově zastoupení „konzultoval” s více ústavními soudci prezidentovy výhrady ke služebnímu zákonu. Soudce kontaktoval i v jiných kauzách. Mynáře se už dříve zastal Zeman. Uvedl, že na schůzky se soudci ho vysílal sám a že Mynář nikoho neovlivňoval. Kancléř řekl, že cílem setkání bylo seznámit soudce s prezidentovými stanovisky.

Láska již dříve uvedl, že si za svým trestním oznámením stojí, a pokud by policie požádala Senát o jeho vydání, požádal by o zbavení imunity.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám