Hlavní obsah

Hrad chce, aby o poskytnutí informací rozhodoval opět kancléř Mynář

Novinky, jas

Prezidentská kancelář chce opětovně získat kontrolu nad informacemi poskytovanými Hradem na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. V připravované novele v rámci připomínkového řízení navrhla, aby o odvolacích řízeních rozhodoval v případě Hradu místo Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) kancléř. Ministerstvo vnitra vyslovilo s návrhem souhlas.

Foto: Petr Horník, Právo

Hradní kancléř Vratislav Mynář

Článek

Nyní odvolání a stížnosti na nečinnost přezkoumává nadřízený orgán, v případě institucí, u nichž nelze nadřízený orgán určit, připadá tato kompetence ÚOOÚ.

Jak upozornil server iRozhlas, Hrad v rámci připomínek navrhl, aby se dotyčný odstavec změnil tak, že v případě, kdy nelze určit nadřízený orgán, „rozhoduje o stížnosti ten, kdo stojí v čele povinného subjektu”. Stížnosti na nečinnost prezidentské kanceláře by tak řešil její vedoucí, tedy Mynář.

Firmy ve výlučném vlastnictví státu musí poskytovat informace

Domácí

Podle zdůvodnění je nynější úprava nesystémová, přičemž připomínku Hrad považuje za zásadní.

Ministerstvo vnitra připomínce vyhovělo s tím, že podobný požadavek vznesla i Bezpečnostní informační služba (BIS). Ta však ve svém zdůvodnění poukazuje na to, že v případě zpravodajských služeb je nutné vyvažovat rovnováhu „mezi nutností poskytovat informace a nutností chránit důležité zpravodajské zájmy, zejména zpravodajské zdroje”.

Předseda ÚOOÚ Jiří Kaucký na Twitteru uvedl, že se systém „v zásadě osvědčil”, ale se změnou by v případě prezidenta a dalších institucí „z ústavních důvodů” souhlasil.

Pirátský poslanec Jakub Michálek, který v minulosti kontrolu nezávislým orgánem navrhl, tvrdí, že by se jednalo o krok zpět.

Hrad zveřejnil platy vedoucích úředníků

Domácí

Hrad není poskytování informací na základě zákona o svobodném přístupu k informacím příliš nakloněn. Když mu soud po několikaleté při přikázal zveřejnit platy vedoucích představitelů prezidentské kanceláře, doprovodil kancléř jednoduchou tabulku dopisem, v němž zpochybnil motivaci ženy, která o informace žádala, a osočil ji, že její snaha zmapovat platy úředníků přišla daňové poplatníky na miliony korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám