Hlavní obsah

Houby rostou, i když se zpožděním

Letošní dlouhá zima a ne příliš vydařený příchod jara zpozdily i začátek houbařské sezóny. Přesto houbaři už hlásí první úlovky.

Foto: Petr Horník, Právo

Houbaři už sbírají první kačenky.

Článek

„Jde o kačenky české, smržovité houby, které vyrazí už v prvních teplých jarních dnech na vápencovém podkladu. Ten totiž přes den kumuluje teplo ze slunečních paprsků a v noci vyhřívá podhoubí. Do dvou týdnů po prvních kačenkách lze na vápenci očekávat samotné smrže,“ informoval v úterý Právo houbař Jiří Luhák, který svůj nedělní úlovek z lesů v Českém krasu na Berounsku přinesl ukázat do redakce.

Podle předsedy České mykologické společnosti Jaroslava Landy by se sezóna měla naplno rozběhnout během několika příštích dnů. „Ano, ze země se začínají klubat kačenky české, které lze najít třeba v Českém krasu, na Lounsku, nebo smrže. Na ostatní druhy, třeba májovky, je brzo. Drobné penízovky na šiškách taky zatím moc nerostou,“ konstatoval Landa.

„Kloboučky kačenek už jsou pěkně vyrostlé, ale v počátečním stadiu. Co se smržů týče, byly nalezeny jenom malinkaté plodnice,“ popsal v pondělí aktuální stav.

„Už mohou vyrážet také březnovky v borových lesích,“ sdělila Právu mykoložka Libuše Kotilová z Třeboně. Z klasicky oblíbených jedlých hub by jako první měl vyrazit například hřib kovář. „Na to však byla v minulých dnech ještě příliš velká zima,“ dodala Kotilová.

Teploty nad 20 stupňů Celsia houbám nesvědčí

Na střední Moravě prý vyrážet do lesa na houby zatím nemá smysl. „Ještě je čas, byla dlouho zima, a tak není co sbírat. Spatřit je možné jen nejedlé ohnivce, což je houba, která se objevuje brzy po roztátí sněhu. Nadcházející víkend by to už mohlo být lepší. Možná se objeví i první ucháči,“ řekl Právu mykolog Jiří Polčák, který o minulém víkendu vyrazil do lesů v okolí Přerova a Olomouce.

V některých oblastech, jako na Plzeňsku, se mykologové dotazu Práva dokonce divili. „Houby? Teď? Kdepak, nerostou,“ konstatoval mykolog Václav Červený z Blovic na jižním Plzeňsku. „Je pravda, že loni v tuto dobu se už daly nalézt čirůvky májovky, ale to bylo daleko teplejší jaro,“ doplnil Červený.

Růst hub by podle některých znalců mohly zastavit nahlášené vysoké teploty. Mykologové doufají, že se rtuť teploměru v nadcházejícím období nebude držet nad dvaceti stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám