Hlavní obsah

Hotel Thermal prochází největší rekonstrukcí, prvním hostům se otevře už v březnu

Novinky, Kristýna Léblová, luh
Karlovy Vary

Čtyřhvězdičkový hotel Thermal, který je neodmyslitelně spjat nejen s lázeňskými Karlovými Vary, ale především s filmovým festivalem, prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Jejím cílem je především snížení energetické náročnosti budovy, oprav se ale dočkají i samotné pokoje. V nich se budou moci hosté ubytovat již 15. března. Jak rekonstrukce probíhá, se podívejte v následující reportáži.

Hotel Thermal prochází největší rekonstrukcí od jeho založení, první hosté se mohou ubytovat už v březnuVideo: Novinky

 
Článek

„Měníme čerpadla, oběhové topení, stoupačky, rozvody vody, a hlavně řídíme spotřebu tak, abychom topili tam, kde se má topit, a chladili tam, kde se má chladit, a ne tak, že zapneme jednu půlku budovy, kterou musíme celou vytopit, i když je tam jen malá akce,“ sdělil Novinkám ředitel hotelu Vladimír Novák s tím, že po dokončení prací ušetří na nákladech zhruba padesát procent.

Pokoje

Od šestého ledna probíhá rekonstrukce hlavně na pokojích. Hotel je zcela uzavřen. V sedmi patrech se jednalo jen o povrchové úpravy jako výměnu klimatizací, výměnu nábytku a podobně. Sem také přijedou první hosté už 15. března.

Foto: Novinky

První hosty přivítá Thermal už za pár dní.

Vyšší patra procházejí náročnějšími úpravami. „Tady začínáme dokončovací práce - sanitu, dlaždičky, obklady, klimatizace je připravená a montuje se elektroinstalace,” řekl Novák s tím, že hosté by neměli být probíhajícími pracemi rušeni.

Původní prvky

S dosavadními kroky okolo oprav karlovarské dominanty nesouhlasí Marie a Jan Kordovských, vnoučata architektky Věry Machoninové, která stavbu navrhovala společně s manželem Vladimírem.

„S paní Machoninovou probíhala jednání v minulosti, dodali jsme materiály, které nám ukládal autorský zákon. Tam, kde nebyl zachován původní interiér, tak se snažíme tam dodat alespoň původní materiály, jako je modřínové dřevo, chodby zůstanou prakticky identické, použijeme původní přečalouněná křesla a židle k pracovním stolům,” objasnil ředitel.

Bazén

V těchto dnech existují předfinální verze okolí, které se řeší s památkáři, hlavně podoba bazénu. „Když to všechno dobře půjde, tak v létě bychom měli mít vysoutěženo a zhruba začátkem října bychom měli začít stavět tak, abychom 1. června 2021 otevřeli bazén,” slibuje Novák.

Foto: Novinky

V bazénu by se hosté mohli koupat už příští léto.

Průběh každoročního Mezinárodního filmového festivalu by práce na hotelu neměly nijak narušit. A i pro festival přinese rekonstrukce jednu novinku. „Jedná se o novou plochu teras v A patře, což jsou terasy o zhruba dvou tisících metrech čtverečních ploch přístupných od malého sálu z kongresového foyer,“ dodal Novák.

Předpokládané náklady na rekonstrukci jsou 580 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám