Hlavní obsah

Hospody drží nad vodou výdejní okénka

Právo, Tomáš Volf, plk, jšo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Restaurace a hospody jsou odkázané jen na prodej přes okénka a rozvážku. Část to rovnou vzdala s tím, že se jim vařit nevyplatí. Ostatní to alespoň zkoušejí. Většinou sotva vyjdou, ačkoli se najdou i výjimky.

Foto: Novinky

Výdejní okénko

Článek

„Propad na tržbách máme jen asi o 20 procent. Nás to skoro nezasáhlo, jídlo lidé kupují prakticky stejně, jak to bývalo,“ říká pracovník restaurace Let´s meat v Praze na Vinohradech. Připouští nicméně, že problém je slabý prodej nápojů a chybí večerní spropitné. V čase oběda se k okénku trousí jednotlivci, ve frontě se nečeká. Pomáhá i rozvoj jídla v podvečerních hodinách.

Otevřou v prosinci?

Prodej jídel přes okýnko a rozvoz praktikuje i restaurace Potrefená husa na centrálním Masarykově náměstí v centru Ostravy. Ta je na tom ale prakticky opačně, její tržby se oproti běžnému stavu propadly násobně. „Děláme asi 20 procent toho, co jsme dělali. Tratíme zhruba 80 procent,“ přiznal provozní restaurace Radim Lokaj s tím, že v pracovních dnech je prodej přes okénko i rozvážka obdobná. „O víkendu je to ale ještě horší, přibližně deset procent bývalých tržeb,“ poukázal.

„Je to bída,“ shrnula objednávky servírka v hospodě Plzeňka v centru západočeské metropole. „Lidi objednávají ještě o něco méně než na jaře. Pro pivo sice chodí, ale ve srovnání s normálním provozem jsou to směšné počty. Stačí nám to, abychom sotva nějak vyšli,“ popsala Právu.

Strávníci už zase míří k výdejním okénkům

Ekonomika

A jejich situace se zřejmě hned tak nezlepší: „Nedovedu si představit, že by se restaurace otevřely v listopadu. Uvidíme, zda se to podaří alespoň částečně v prosinci,“ uvedl o víkendu v České televizi ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Podle dat společnosti Eden­red, která vychází z útrat stravenkovými kartami Ticket Restaurant, se nyní tržby restaurací pohybují na úrovni nejčastěji mezi 34 a 43 procenty v porovnání s předcovidovým obdobím v únoru. Leden a únor ovšem patří mezi slabší měsíce roku.

„Z průzkumů, které jsme si dělali v průběhů září, vyplývá, že třetina restaurací má propady tržeb 50 procent a vyšší,“ řekl Právu Jakub Ryba z Edenred.

Podle analýzy jsou nicméně nyní prodeje z okénka a rozvážkou o něco úspěšnější než na jaře. Podle dat společnosti Dotykačka, která provozuje pokladní systémy, a objednávkového portálu Vyzvednisi.cz ale v „okénkovém režimu“ zvládá svůj provoz udržet jen necelá polovina gastropodniků včetně kaváren, cukráren či vináren.

Za pivo pro Kalouska hrozí restauratérovi tučná pokuta

Domácí

Zatímco tržby celého segmentu meziměsíčně propadly o 70 procent, otevřené podniky jsou na tom podle ní výrazně lépe, tržby klesly zhruba o 20 až 25 procent. „Proměnila se ale skladba toho, co lidé nakupují. Zatímco za normálních okolností tvoří kolem 60 procent obratu jídlo a 25 až 30 procent alko i nealko pití, teď tvoří jídlo 75 procent tržeb a na nápoje připadá pouhých 10 procent. To se logicky odráží v zisku. Na nápojích totiž prodejci mají podstatně vyšší marže,“ uvedl ředitel Dotykačky Petr Menclík.

Den okének

Jak už Právo informovalo, mnohé restaurace naříkají nad vysokými poplatky rozvážkových služeb, které si účtují 25 až 40 procent ceny jídla.

Asociace restaurací, malých a středních podniků a svaz obchodu i proto na dnešek zorganizovali akci zvanou Den okének, jejímž prostřednictvím se snaží přilákat více zákazníků.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka zvoní řadě podniků hrana. „Už dnes je třetina restaurací zavřená a tato čísla narůstají. V gastronomii přišly o práci tisíce lidí a každý den přibývají další,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám