Hlavní obsah

Hospodářská situace země je špatná, míní dvě třetiny Čechů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi jsou velmi kritičtí k hodnocení hospodářské situace své země a dvě třetiny ji označují za špatnou. Pětina lidí označuje za špatnou i ekonomickou situaci vlastní domácnosti. Naopak 38 procent ji považuje za více či méně dobrou a 42 procent za neutrální. Plyne to z prosincového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: Petr Blahuš , Právo

Článek

"Z výsledků šetření vyplynulo, že dvoutřetinová většina české veřejnosti hodnotí současnou ekonomickou situaci v zemi negativně," uvádí CVVM. Za špatnou ji označilo 46 procent dotázaných, za velmi špatnou pak dalších 21 procent.

Pozitivní pohled si uchovává pouze sedm procent veřejnosti. Zřejmě berou ohled  na to, že v celosvětovém srovnání patříme k bohatým zemím.

Ani dobrá ani špatná pak je situace podle 25 procent Čechů. Jedno procento občanů neví.

Doma si nestěžujeme

Když byli lidé dotazováni na životní úroveň vlastní domácnosti, byly výsledky výrazně pozitivnější. Celkem 38 procent lidí ji označuje za dobrou, 42 procent za neutrální a jen 20 procent za špatnou.

Hodnocení hospodářské situace ČR (v procentech)
červen 2008leden 2011prosinec 2011
dobrá24127
ani dobrá ani špatná393425
špatná335267
odpovědi "nevím" nejsou zahrnuty
zdroj: CVVM

"Skupiny vnímající svou životní úroveň méně příznivé tvoří především důchodci, nezaměstnaní, lidé pracující v dělnických profesích, stoupenci KSČM nebo ČSSD, a lidé, kteří sami sebe politicky radí k levici či k levému středu," uvádí průzkum s tím, že v meziročním srovnání jsou lidé o něco více skeptičtí.

Reklama

Výběr článků

Načítám