Hlavní obsah

Hospodářská komora chce domluvit vládě: 17procentní DPH stačí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hospodářská komora (HK) nesouhlasí s plánem vlády sjednotit kvůli chystané důchodové reformě sazbu daně z přidané hodnoty na 20 procent, protože takové zvýšení daňové zátěže by podle komory negativně ovlivnilo podnikání v České republice. Na financování důchodové reformy podle HK postačí jednotná sazba DPH na úrovni 17 procent, avšak bez výjimek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Novinářům to v úterý řekl prezident HK Petr Kužel, který chce o výši jednotné sazby DPH jednat s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09).

Ekonomičtí ministři se minulý týden shodli, že sazby DPH by kvůli důchodové reformě měly být sjednoceny co nejdříve, možná už v posledním čtvrtletí letošního roku. Nyní je snížená sazba DPH deset procent a základní 20 procent. Snížená sazba se v současné době vedle potravin vztahuje například na léky, ubytovací služby, vodu, knihy, hromadnou dopravu, kulturu a sociální péči. Výjimku z jednotné dvacetiprocentní sazby mají mít některé základní potraviny, u kterých bude zachována desetiprocentní sazba.

"Podnikatelé jsou zneklidněni skutečností, že má od 3. čtvrtletí letošního roku dojít k trvalému navýšení sazby DPH, a to téměř u všech komodit. Tento krok chápeme jako důležitý pro důchodovou reformu, ale navrhujeme dále o jednotné sazbě DPH diskutovat," uvedl Kužel. HK s důchodovou reformou souhlasí, avšak plánované sjednocení DPH na 20 procent považuje za radikální zvýšení daňové zátěže, které není nutné.

Na reformu stačí 42 miliard

"HK navrhuje jako jednu z variant sblížení sazeb na výši 17 procent. I v tomto případě vláda získá dostatečné finanční prostředky pro krytí důchodové reformy," dodal Kužel, podle kterého návrh HK nepočítá s žádnými výjimkami z této sazby.

Podle propočtů HK by sjednocení DPH na 17 procent zvýšilo příjmy státního rozpočtu ročně o 42 miliard korun, zatímco na důchodovou reformu je potřeba 28 miliard korun. "Podle našeho názoru to bohatě postačí na důchodovou reformu. Je tam dostatečný polštář, aby důchodová reforma mohla být realizována," míní Kužel. Sjednocením DPH na 20 procent by státní rozpočet podle ministra Kalouska měl získat navíc 58 miliard korun.

Podnikatelé se ale podle Kužela obávají, že kvůli sjednocení DPH na 20 procent budou čelit tlaku zaměstnanců na zvýšení mezd, a to v době, kdy kvůli hospodářské krizi výrazně seškrtali náklady, aby si udrželi konkurenceschopnost. "Neustojíme desetiprocentní navýšení (DPH) bez toho, aby se to promítlo do cen," upozornil Kužel.

Reklama

Výběr článků

Načítám