Hlavní obsah

Hospoda na Olomoucku dostala pokutu 9000 korun, otevřená bude dál

Pokutu 9000 korun dostal od olomouckého magistrátu provozovatel restaurace U Ervína v Hlubočkách u Olomouce, která je navzdory vládním opatřením kvůli koronaviru už více než týden otevřená. Rozhodnutí magistrátu zveřejnil provozovatel restaurace Radovan Hořín na svém facebookovém profilu. Za porušení vládních nařízení mu magistrát mohl dát pokutu až 20 000 korun. Hospoda zůstane otevřená i tento týden.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Policisté kontrolují 25. ledna restauraci U Ervína v Hlubočkách u Olomouce, kterou její majitel Radovan Hořín (vpravo) otevřel navzdory vládním nařízením.

Článek

V restauraci U Ervína od předminulého víkendu panuje obvyklý ruch. Hořín podnik otevřel, přestože je v Česku provoz vnitřních částí restaurací kvůli pandemii covidu-19 zakázaný.

Do restaurace v Hlubočkách každý den míří na pivo a jídlo štamgasti z okolí a policejní hlídka, která Hořína upozorňuje na porušení nařízení vlády. Policie pokaždé informuje magistrát, který s Hořínem zahájil správní řízení. O první pokutě rozhodl v závěru minulého týdne.

Statistici se tvrdě opřeli do vlády: S daty to neumí, rozhoduje podle dojmů

Domácí

Hořín podle magistrátu kvůli otevření restaurace ohrožuje nákazou koronavirem sebe i své hosty. Navíc prý návštěvníky uvádí v omyl, když jim tvrdí, že restaurace dle názoru jeho právníka otevřená být může.

Správní orgán si je vědom toho, že drakonické tresty nejsou namístě
z rozhodnutí magistrátu

„Přestože bylo jednání obviněného činěno opakovaně a s notnou dávkou arogance k veřejné moci a k lidským životům, tak si je správní orgán vědom toho, že drakonické tresty nejsou namístě,“ stojí v rozhodnutí magistrátu, který Hořínovi dal pokutu 9000 korun a vyzval ho, aby restauraci zavřel.

„Nemám už důvod mít restauraci zavřenou,“ řekl minulý týden krátce po dopoledním otevření restaurace Hořín. Tvrdí, že se rozhodl po pečlivé poradě s právníky.

Loni jsme všechna nařízení dodržovali a doufali, že nám vláda pomůže. Kompenzace jsou ale velmi nízké.
provozovatel hospody

„Jedu v rámci zákona a nikde není napsáno, že musím mít nyní zavřeno,“ uvedl bez detailů. Nařízení o uzavření hospod podle něj restaurace diskriminuje. Hořín je rozhodnutý spor s úřady dovést k soudu.

„Účet v bance mám už úplně vyčerpaný. Loni jsme všechna nařízení dodržovali a doufali, že nám vláda pomůže. Kompenzace jsou ale velmi nízké,“ uvedl.

Havlíček k hospodám: Kdo porušil nařízení, nedostane ani korunu dotace

Domácí

Řekl, že měsíčně dostává jako náhradu za zavřenou restauraci 15 000 korun, což podle něj stačí pouze na zaplacení nájemného, avšak už ne na základní životní potřeby rodiny.

Kromě restaurace U Ervína byly minulý týden otevřeny také hospody U Macků a U Maci na Svatém Kopečku u Olomouce. Do obou několikrát přijely policejní hlídky a majitele upozornily na porušení vládních nařízení. Obě restaurace zůstanou otevřené i tento týden.

Jeseníky zaplavili běžkaři. Ať se jdou vycpat, vzkazují vládě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám