Hlavní obsah

Hořická škola testuje po svém, najala si profesionály

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na školách dnes proběhlo druhé kolo testování na covid. Žáci i zaměstnanci je podle nařízení vlády musejí absolvovat vždy v pondělí a ve čtvrtek. Základní škola Na Daliborce v Hořicích v Podkrkonoší na Jičínsku volila při antigenních testech vlastní, organizačně méně náročný, bezpečnější a možná i přesnější způsob.

Foto: Jan Sezima

Testování v hořické základce Na Daliborce.

Článek

Žáky prvního stupně místo amatérských samotestů z nosu v lavicích pod dohledem učitelů testuje certifikovaná zdravotnická organizace pomocí průkaznějších stěrů z ústní dutiny.

Děti procházejí sítem zdravotníků hned za prahem školní budovy, počkají v optimálních rozestupech v šatně na výsledek a teprve potom postupují do výukových prostor. Pozitivně testovaní se okamžitě podrobí PCR testu. Třídy tak zaplní pouze děti s negativním testem na covid-19, čímž se výrazně snižuje možný přenos nákazy.

Nefunkční testy? Za nízkými počty pozitivních žáků může být i to, že dlouho seděli doma

Domácí

„Dokonale to odlehčilo učitelům, kteří se nemusejí o průběh testování vůbec starat, a přijdou jim do tříd pouze negativně testovaní žáci. Učitelé beztak nejsou oprávnění stěry provádět a mohou u testů pouze asistovat. Představte si ale zcela běžnou situaci, kdy malé dítko podle obrázkového návodu zápolí s antigenním testem, a není jisté, jestli to technicky zvládne,“ přiblížil ředitel hořické základky Jan Sezima.

Foto: Jan Sezima

Testování v hořické základce Na Daliborce.

Odběry prováděné zdravotníky ve skafandrech z ústní dutiny prokázaly v pondělí pozitivitu u pěti z dvaaosmdesáti testovaných žáků hořické Daliborky. Předběžné výsledky testů za celý Královéhradecký kraj přitom v pondělí z 18 057 testovaných odhalily patnáct pozitivních žáků. Třetina tak připadala na základku v Hořicích, kde od laických stěrů prováděných nemotornýma dětskýma rukama upustili.

„Následné PCR testy s výsledkem do 24 hodin, což zdravotníci garantují, covid u pětice v pondělí zprvu pozitivně testovaných dětí neprokázaly. Čtvrtečními testy už prošli všichni žáci,“ doplnil Sezima, jenž amatérský stěr z nosu nepovažuje za průkazný. „Oddychli si také rodiče, z nichž mnozí se toho obávali,“ podotkl ředitel.

Foto: Jan Sezima

Třídy školy Na Daliborce obsadí pouze negativně otestovaní žáci.

Profesionálně provedený antigenní test mohou žáci hořické základky využít jako potvrzení negativity pro všechny další organizace. „Platí všeobecně, nejen pro školu,“ upřesnil Sezima. Testování profesionály má pro školu navíc další benefit: „Zbavuje nás to zodpovědnosti za špatně provedený test nebo zranění utrpěná při testování,“ podotkl Sezima.

Testování v pražských školách: 20 pozitivních ze zhruba 50 tisíc lidí

Domácí

Možnost postupovat jako kantoři z hořické Daliborky však nemají zdaleka všechny základky v Česku. Školu v Hořicích oslovil dlouholetý partner, s nímž základka spolupracuje při výukových programech. „Safres Group, jemuž to platí zdravotní pojišťovny, na tom pochopitelně profituje. Škola z toho ovšem má jednoznačný přínos,“ doplnil Sezima.

Reklama

Výběr článků

Načítám