Hlavní obsah

Hoře z nezájmu

Novinky, Jiří Franěk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České silnice patří mezi nejnebezpečnější na světě a sebelepší dopravní zákon na tom sám od sebe nic nezmění. Zpřísnění postihů a zavedení bodového systému by však mohlo být přinejmenším malým krokem k postupnému zlepšování otřesné statistiky mrtvých a zmrzačených. Jenomže co by bylo, kdyby, o tom darmo mluvit.

Foto: Jan Kaše

Zamrzlá Otava

Článek

Přitom ještě v pátek odpoledne sotva někoho mohlo napadnout, že o dopravním zákonu, který se již dlouhé měsíce skloňuje nejméně v osmi pádech, budeme muset nadále mluvit ve způsobu podmiňovacím. Vždyť se o něm poslanci tolik nadiskutovali, kdokoli rozezná volant od mlýnského kola přišel s nějakým originálním návrhem. Když však došlo na závěrečné hlasování, nebylo k mání dosti poslaneckých duší z nejsilnější vládní strany. Přijetí zákona se tedy odkládá a můžeme se utěšovat jen příchodem období, kdy silniční provoz alespoň řídne.

Malou, ale trochu falešnou útěchou pak může být také úvaha o tom, že by po stovkách pozměňovacích návrhů už nikdo ani přesně nevěděl, o čem vlastně hlasuje. Totéž platí i o radostné zprávě, podle níž šlo spíš o nedostatek v komunikaci (zejména zanedbání rozumného návrhu, aby se hlasování posunulo), než o schválnost. Podstatný je však výsledek hlasování: dlouho připravovaný zákon smetla opozice (především ODS) ve dvousetčlenné Sněmovně pouhými pětapadesáti hlasy; pomohla tomu hlavně nepřítomnost jedenadvaceti poslanců ČSSD. Ještě podstatnější je důsledek: další měsíce čekání.

Než se poslanci stačili do sytosti vyřádit, přibyli do statistiky obětí další dva mrtví. A mohou mě třeba obvinit, že ta poznámka není politicky korektní, nějak jsem si to nemohl odpustit.

Ona totiž politická korektnost sice je hodnota nadmíru významná, proti zbytečné smrti člověka je to však prkotina. Ostatně občana nezajímá, kolik korektních prkotin projednal parlament ve stovkách pozměňovacích návrhů. Občan má pouze pocit, že se na něj kašle. K hlasování o rozpočtu, což je věc výsostně politická, dorazil i poslanec Pavel Dostál, ledva se vyhrabal z nemocniční postele. Zato zákon, který měl být jen pro lidi, zkrachoval na nezájmu.

Anebo možná ještě hůř, ztroskotal na opatrnosti. Vždyť přece i ti bezohlední řidiči, kteří se nejvíc bojí zpřísnění a bodového systému, mohou přijít k volbám. Ale tohle nedoložené podezření ať raději zůstane jen mezi námi, poslancům kteří nehlasovali to raději neříkejte, mohli by se nám urazit. Ostatně ať už byl jejich nezájem o prosazení tolik potřebného zákona jakkoli motivován, mrtví na silnicích je budou strašit.

PRÁVO 18. října

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám