Hlavní obsah

Homosexuálové prošli Prahou, radikálové metali plastové lahve a nadávky

Právo, Novinky, trj, jas
Praha
Aktualizováno

V centru metropole se v sobotu v rámci festivalu tolerance uskutečnil "průvod hrdosti", který je jedním z vrcholů festivalu Prague Pride. Ten organizují homosexuálové coby akci sexuálních menšin. Jako protiváha pochodu se uskutečnily i akce pravicových radikálů a mladých křesťanských demokratů. Krom nadávek a několika hozených plastových lahví k větším incidentům nedošlo.

Homosexuálové prošli Prahou, radikálové metali plastové lahve a nadávkyVideo: Novinky

 
Článek

Průvod zhruba tří tisíc lidí v poklidu prošel centrem Prahy až na Střelecký ostrov, kde se uskuteční hudební festival. Průvod se už během průchodu ulicí Na Příkopě roztančil. Po překonání Jungmannova náměstí se pak naplno rozvinulo veselí jeho účastníků podporované hudbou ze zvukových aparatur.

Z chodníků akci přihlížely tisíce Pražanů a turistů, doprovázela ji policie a členové antikonfliktního týmu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pochod Prague Pride

Vizitka radikálů: nadávky a plastové lahve

Svůj nesouhlas s akcí na Jungmannově náměstí vyjádřili pravicoví radikálové. Mítink organizovala Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS). Ve chvíli, kdy průvod procházel kolem Jungmannova náměstí, vytvořilo několik přítomných členů DSSS špalír oddělený policií a křičelo na procházející "prasata".

Do průvodu letěly i plastové lahve s vodou. Nikdo z účastníků pochodu se nenechal vyprovokovat k protiakci. "Policie po tomto incidentu zadržela celkem tři osoby," uvedla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Pochod se uplynulých dnech stal vděčným tématem i pro politiky. Někteří vyslovili svůj nesouhlas s tím, že akci zaštítil i pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Petr Hájek, vicekancléř prezidenta Václava Klause označil homosexuály za "deviantní spoluobčany" a jejich akci za nátlakovou. Primátor i přes výtky na své podpoře trvá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pochod Prague Pride

Svou protiváhu akci homosexuálů vyjádřili "pochodem pro rodinu" i mladí křesťanští demokraté. Jejich pochod po hodině skončil a zhruba dvě stovky účastníků se v poklidu rozešly.

Foto: MMS/Petr Janiš, Právo

Průvod homosexuálů Prahou

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám