Hlavní obsah

Hluchý syn potřebuje implantát, ale pojišťovna zákrok neplatí

Právo, Stáňa Seďová
Zlín

Už druhý den po porodu si lékaři u Dominika všimli, že neslyší. Po půl roce vyslechli rodiče, kteří vychovávají ještě dvouletého synka, definitivní verdikt: Úplná hluchota. Lékař jim doporučil implantát, který by měli chlapci voperovat nejlépe do pěti měsíců, kvůli vývoji řeči. Jenomže pojišťovna už dvěma pacientům odmítla v brněnské nemocnici zákrok uhradit. Nemá s nimi smlouvu.

Foto: Veronika Habáňová

Malý Dominik s bráškou

Článek

S pražskou a ostravskou nemocnicí pojišťovna smlouvy má, tam však zase nemají se implantátem Med-el takové zkušenosti. A rodinu trápí nákladnost pobytu i cest, a navíc ji vlastně nutí k implantování dražšího kochleárního aparátku.

„Jakmile nám lékař v brněnské fakultní nemocnici řekl, že s tím, aby Dominik u nich podstoupil zákrok a dostal implantát Med-el, bude problém kvůli tomu, že jsme u České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), hned nás napadlo, rychle přestoupit. Jenomže to je možné až v lednu 2016 a to už je pro Dominika pozdě. Implantát se má operovat mezi dvanáctým až osmnáctým měsícem věku dítěte,“ svěřila se Právu se svým trápením paní Lucie ze Zlína.

ČPZP už dva pacienty odmítla

To, že pravděpodobně chlapci pojišťovna zákrok nezaplatí, potvrdila i brněnská nemocnice. „V loňském roce nám zdravotní pojišťovna 205, jako jediná, sdělila, že jí k zajištění tohoto typu péče stačí kapacita ve FN Motol a FN Ostrava, tudíž nasmlouvání této péče v naší nemocnici odmítla.

Stejné zdůvodnění jsme od ČPZP nedávno obdrželi při jejím písemném zamítnutí žádosti o úhradu kochleární implantace u dvou jiných pojištěnců - taktéž dětí z brněnského regionu,“ sdělila Právu Petra Veselá, mluvčí FN u sv. Anny v Brně.

Foto: Veronika Habáňová

Malý Dominik s bráškou

Rodiče těchto malých pacientů se přesto nevzdávají a i za cenu ztráty drahocenného času, žádají pojišťovnu o přehodnocení, aby jejich děti mohly podstoupit zákrok v Brně a dostaly levnější implantát.

Pojišťovna hájí nasmlouvanou péči nízkým počtem potřebných zákroků. „Implantace kochleárních implantátů je velmi specializovaný zákrok a počty těchto zákroků v rámci celé republiky jsou v jednotkách až desítkách případů za rok. Z toho ČPZP se týkají dva až tři případy ročně. ČPZP má tuto velmi specializovanou péči sjednanou se dvěma špičkovými pracovišti fakultních nemocnic,“ sdělila Právu mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Přestoupit k jiné pojišťovně lze až v lednu 2016, ale to je pro Dominika pozdě
Lucie, matka hluchého chlapce

Mladá rodina se vyrovnává s narozením hluchého synka statečně, ale stále větším strašákem jsou pro ně peníze. „Manžel je dělník a já jsem doma a hlavně ještě pět let budu muset s Dominikem zůstat. S tím jsme nikdy nepočítali. Už nyní řešíme změnu úhrad hypotéky. Na měsíc nám zbývá pro dva dospělé a dvě děti asi šest tisíc korun.“

Finance byly tak jedním z důvodů, proč rodiče Dominika chtějí implantát Med-el a ne klasický od firmy Cochlear. „První implantát hradí pojišťovna, ale další už si platí rodiče nebo pacient. Ty doplatky jsou různé, je to okolo sta tisíc na ouško. K tomu jsou potřeba ještě baterie a příslušenství. Nemluvě o opravách. Oproti Cochlearu, který stojí 680 tisíc, vyjde Med-el na 530 tisíc a i náklady na výměnu jsou nižší,“ vysvětluje matka hluchého chlapce.

„Med-el se neustále vylepšuje, slyšeli jsme na něj jen samou chválu. Do Brna ho navíc jezdí operovat světová kapacita s obrovskými zkušenostmi. V Praze ani v Ostravě s tímto implantátem takové zkušenosti nemají, navíc v motolské nemocnici bohužel před rokem přišli o docenta Zdeňka Kabelku, který loni náhle zemřel a byl tou největší kapacitou u nás,“ dodala paní Lucie.

V Brně operuje jeden z nejlepších

„Pracujeme v součinnosti s ORL klinikou Univerzitní nemocnice ve Vídni a spolupracuje s námi pan profesor Baumgartner, který působí ve Vídni a ve Stockholmu. Chirurg Baumgartner již provedl přes 1400 kochleárních implantací a je jeden z nejzkušenějších na světě. Jeho působení u nás je pro naše pacienty bezplatné,“ potvrdil redakci vedoucí Foniatrického oddělení FN u sv. Anny Tomáš Talach.

„Naše klinika má obecně velmi dobré zkušenosti právě s Med-elem. Dle mého názoru jsou všechna centra na stejné kvalitativní úrovni, ale pro naši nemocnici v těchto případech hovoří řekněme regionální spádovost,“ řekl Talach.

Nyní rodinu ze Zlína straší dvousettisícové náklady na výměnu implantátu a aktuálně i cestování, na něž nemají podle paní Lucie spolehlivé auto, a pravidelné cesty vlakem si s ročním divochem nedokáže představit. Proto doufá, že pojišťovna udělá výjimku. Čas jim však ubývá.

Pojišťovna: Žádost posoudíme

„Žádost jsme poslali a budeme doufat. Já vlastně nechápu proč, když si celý život platíme zdravotní pojištění, pak nemůžeme syna nechat operovat, tam kde chceme, kde to máme nejblíž. A navíc, když jinde dostane jiný implantát, než jsme zvolili,“ zlobí se matka malého pacienta, který momentálně ani s naslouchadly nereaguje na zvuky.

Zatím naději rodina ze Zlína stále má. „V současné chvíli žádanku nemáme, jakmile dorazí, posoudíme ji a spojíme se s pracovištěm FN Brno sv. Anny, kde dohodneme další postup ohledně implantace a úhrady,“ dodala mluvčí pojišťovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám