Hlavní obsah

Hlas TGM po 90 letech. Národní muzeum našlo nahrávku projevu z roku 1930

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Národnímu muzeu se podařil unikátní objev, a to fonografický váleček s autentickým záznamem hlasu Tomáše Garrigua Masaryka. Jedná se o jeho nadčasový projev o potřebách národa a státu, který přednesl 7. března 1930 v den svých 80. narozenin na Pražském hradě. Díky digitalizaci je tedy možné po 90 letech opět slyšet hlas prvního československého prezidenta. Symbolicky v době těsně před 170. výročím jeho narození.

Foto: Profimedia.cz

Hlas T.G. Masaryka si nyní můžete opět poslechnout.

Článek

Národní muzeum získalo fonografický váleček o délce 15,5 cm, na kterém byl pořízen 14 minut trvající zvukový záznam z projevu T. G. Masaryka, formou daru od Československého rozhlasu dne 17. 3. 1966.

Národní muzeum se snaží v rámci projektu Nový fonograf a zařízení Endpoint digitalizovat fonografické válečky a jiné historické nahrávky.

„Díky tomu je možné oživovat a dokumentovat desítky let staré nahrávky. O Masarykovi je známo, že se nerad nechával fotografovat a nahrávat. Získání zvuku z této nahrávky bylo o to složitější, že byl pořizován z reproduktoru a Masaryk měl mikrofon daleko od úst. Je vůbec zázrak, že z toho technici dokázali něco získat,“ řekl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Foto: Novinky

Fonografický váleček s projevem TGM.

Oslavy 80. narozenin T. G. Masaryka se staly celonárodní událostí, která vzbudila velký ohlas i v zahraničí. Odehrávaly se nejenom ve Vladislavském sále, kde Masaryk přednesl projev, ale celý den Masarykovi blahopřáli zástupci spojenců, spolků a činitelů veřejného života v Československu.

Samotné oslavě předcházelo přijetí dvou zákonů, které se přímo k T. G. Masarykovi vztahovaly. První byl zákon č. 22/1930 sb. „O zásluhách T. G. Masaryka“ ze dne 26. 2. 1930, který zněl „T. G. Masaryk se zasloužil o stát. Výrok tento budiž na věčnou paměť vtesán do kamene v obou sněmovnách Národního shromáždění.“ Druhý zákon ze stejného dne (č. 23/1930 Sb.) pak ze státního rozpočtu věnoval T. G. Masarykovi 20 000 000,- Kč, aby je použil dle svého uvážení.

Reklama

Výběr článků

Načítám