Hlavní obsah

Hejtman z ODS připouští vládu tolerovanou KSČM

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann (ODS) v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že si dokáže představit vládu trojkoalice tolerovanou KSČM. Tato strana je podle něj v ČR zavedená, je v parlamentu a s jejími hlasy je třeba počítat.

Článek

Předseda ODS Mirek Topolánek před časem řekl, že se chce sejít s hejtmany za ODS, aby s nimi probral další strategii při vyjednávání o vládě. Už je toto setkání domluveno?

Schůzka se uskuteční v nejbližších dnech. Ale myslím, že zatím neexistuje, a ani nebude existovat něco jako jednotný názor hejtmanů. Za sebe chci říct, že u vyjednávání ve stavu sto na sto není možné, aby rozhodovala mnohohlavá grémia. To musí rozhodnout předseda a pověření vyjednavači, kteří musí unést svou odpovědnost, využít manévrovací prostor a najít východisko z patu. V tomto ohledu jim důvěřuji.

Topolánek dal najevo, že by výkonnou radu, hejtmany, případně i kongres požádal o rozšíření vyjednávacího mandátu. Vzhledem k rozložení sil ve Sněmovně by tímto rozšířením mohla být pouze nějaká forma spolupráce se soc. dem., ať už velká koalice, menšinová vláda ODS či nějaká "nepolitická" vláda. Která varianta je vám blízká?

Možností je pořád několik. Není žádná čistá varianta, taková většina není na žádné straně, proto je to tak složité a budou se hledat kompromisy. Určitě je možné se o ně pokusit, je to povinnost. Zrovna tak je možnost přes nějakou přechodnou vládu směřovat k dřívějším volbám.

Místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém nedávno jako nejméně špatnou ze špatných možností uvedl menšinovou vládu ODS a dohodu s ČSSD. Jaký je váš názor?

Já bych řekl, že na prvním místě je projekt trojkoalice, který je dneska na stole. Je třeba udělat maximum, aby získal toleranci od sociální demokracie nebo od komunistů. Pakliže by se skutečně prokázalo, že je to neprůchodné, tak je třeba hledat i další řešení.

A varianta menšinové vlády?

Ta určitě není na prvním místě, ale je na jednom z dalších míst.

Řekl jste, že na prvním místě je trojkoalice s tolerancí od ČSSD nebo KSČM. Dovedete si tedy představit dohodu s komunisty?

KSČM je stranou, která ve volbách příliš neuspěla, a musí si ona sama říci, proč neuspěla... Nevím. Nejsem v žádném kontaktu s KSČM, ale myslím si, že KSČM je strana, která má svých nemálo hlasů v parlamentu, a prostě je třeba s ní počítat jako s parlamentní silou se vším, co k tomu patří. Leč já bych si dovedl představit třeba změnu názvu KSČM, což mně by se líbilo. Kdyby se KSČM přejmenovala, tak můj vztah k ní by se podstatně mohl pohnout kupředu. Je to strana, která je u nás zavedená, která kandiduje, dostává hlasy, je v parlamentu, takže s jejími hlasy je třeba počítat.

Takže pokud by některý z poslanců KSČM umožnil vládě vznik, tak by vám to nevadilo?

Já si myslím, že s nimi ODS nejedná takto explicitně. To bude záležet na KSČM, jak se rozhodne třeba při volbě předsedy Sněmovny, což je první krok. U důvěry vládě ještě nejsme. Teď jsme u volby předsedy Sněmovny. To znamená, jak se rozhodne KSČM, je skutečně na ní. Pokud by se KSČM rozhodla podpořit nějaké řešení, které by mělo širší základ, tak je to její rozhodnutí. A pokud by bylo konstruktivní, tak si dovedu představit, že by bylo oprávněné a jako takové bych ho bral.

Reklama

Výběr článků

Načítám