Hlavní obsah

Hejtman Martínek z ČSSD prosí, ať lidé platí poplatky

Právo, Novinky, vm, jov, ner
PARDUBICE
Aktualizováno

Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek změnil postoj k placení poplatků ve zdravotnictví. Zatímco po nástupu nových hejtmanů z řad ČSSD byly od února poplatky ve státem vlastněných zdravotnických zařízeních zrušeny, Martínek přesto prosí občany, aby zatím poplatky platili.

Článek

Martínek ve svém pondělním tiskovém prohlášení tvrdí, že poplatky sice považuje za asociální, ale za současného stavu, kdy nejsou zrušeny Poslaneckou sněmovnou a za občany je hradí kraje, vyzývá, ať je lidé v Pardubickém kraji pokud možno platí sami.

"Prosíme vás proto, abyste takto k tomuto opatření přistupovali a využívali jej pouze v případě, kdy to osobní či rodinná situace přímo vyžaduje," píše hejtman v prohlášení.

Martínek ujišťuje, že se ČSSD o zrušení poplatků v Poslanecké sněmovně zasadí. "Naší snahou je na jedné straně řešit oprávněné potřeby zdravotnictví, avšak na straně druhé nepoškozovat sociálně slabé a nemocné spoluobčany a rodiny s malými dětmi," uvedl Martínek.

Někteří kolegové to chápou, jiní ne

„Já to na jednu stranu chápu. Nechce zatěžovat krajský rozpočet, ukazuje na to, že problém poplatků se musí řešit centrálně a zároveň se cítí být vázán předvolebním slibem, že poplatky zrušíme. Jeho pozice není lehká,“ řekl Právu Miroslav Váňa, předseda krajské organizace ČSSD Pardubického kraje.

Připustil, že některým členům jeho strany nebude jednoduché tento ústupek vysvětlit. „Problém poplatků musí rozštípnout parlament. Tam napíráme naší sílu, taky proto jej Radko Martínek ještě neopustil,“ dodal Váňa.

„Tohle prohlášení vítám osobně i za naši Koalici pro Pardubický kraj. Přestože jsem pro zrušení poplatků podle koaliční dohody hlasoval, moje celá rodina zdravotnické poplatky platí,“ řekl Právu náměstek pardubického hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL). Připustil, že Martínek s ním (svým nejbližším spolupracovníkem a koaličním partnerem) text prohlášení nekonzultoval, jeho obsah se dozvěděl až od redaktora Práva.

„Teď jsem vysloveně šokovaná a nechápu to. V neděli se na ústředním výboru mluvilo úplně jinak. Náš okresní výkonný výbor bude ještě teď, dnes večer, o této věci jednat,“ přiznala se Právu k rozpakům nad Martínkovým vyhlášením poslankyně a předsedkyně okresního výboru ČSSD v Pardubicích Ladislava Zelenková. Podobně se do telefonu vyjadřovali všichni oslovení sociální demokraté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám