Hlavní obsah

Hejtman Juránek (KDU-ČSL) je připraven na odchod z politiky

BRNO

Dosud jediný lidovecký hejtman v ČR Stanislav Juránek je připraven na to, že za pár týdnů může skončit v politice. Dodal, že počítá i s možností zůstat ve vedení Jihomoravského kraje.

Článek

"Tím, že jsem šel do těchto voleb, jsem se zavázal dál působit na krajské úrovni," řekl Juránek. V jeho případě by mohla připadat v úvahu funkce prvního náměstka hejtmana. To, když KDU-ČSL uzavře koalici s vítěznou sociální demokracií a její lídr Michal Hašek obsadí post hejtmana, o který už projevil zájem. Většinová krajská koalice bez ČSSD je podle politologů téměř vyloučena. Lidovci by se na ní museli domluvit s občanskými demokraty a komunisty.

Juránek už řekl, že k povolebnímu vyjednávání se sociálními demokraty je připraven. S Haškem se dosud nesešel. Jiné než krajské politické ambice prý nemá. Nyní je místopředsedou KDU-ČSL.

Juránek je profesí lesní inženýr, od roku 1994 se živí politikou. V čele kraje byl osm let, předtím zastával funkci starosty v Brně-Židenicích. Na odchod ke své původní práci je prý přesto připraven. "Moje žena mi to stále připomíná, že si mě brala jako lesáka. Jsme na to připraveni," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám