Hlavní obsah

Heger: Audit korupci neprokázal

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zdravotnictví nechalo zpracovat audit na nákupu přístrojového vybavení specializovaných pracovišť národní sítě traumatologické a onkologické péče. A ten korupci neprokázal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

„Jsem tomu velmi rád. Korupce se neprokázala a ředitelé fakultních nemocnic nejsou zdaleka tak zkorumpovaní, jak si myslí lékařská komora,“ řekl Právu ve středu ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Auditorská firma KPMG posuzovala zakázky za téměř dvě miliardy korun. „Jestliže zakázka překročí nebo podkročí hodnotu 10 procent oproti předpokladu, pak se o ní hovoří, že je výrazně dražší nebo levnější. Do těchto 10 procent se přitom počítá vývoj cen v čase, marže kompletátora, ochrana před kursovnímu riziky a další kritéria. Nemocnice se pohybovaly v průměru plus tři procenta a pouze v jednom případě byla zakázka překročena o 11,5 procenta, a to v  traumatologii Liberec. Ta byla předražená,“ informoval Heger.

„Proti tomu všeobecnému dojmu, že ve zdravotnictví se vše nakupuje o třetinu dráž a že je to jedna z hlavních příčin, proč ve zdravotnictví nejsou peníze, tak v této sféře, kterou obstarávalo ministerstvo zdravotnictví a jeho přímo řízené organizace, výsledky byly výrazně lepší,“ dodal ministr.

Pouze v šestnácti případech byla cena vyšší, než je cena obvyklá, a to maximálně do deseti procent, což je ale v rámci uvedené desetiprocentní tolerance.

Ministr se domnívá, že protikorupční opatření, která musí přímo řízené organizace plnit, ještě více zprůhlední nákup přístrojů a zařízení a věří, že tím se dají ve zdravotnictví uspořit milióny korun. Veškerá výběrová řízení včetně výsledků musejí být například zveřejněna na internetu a v případě obdržení pouze jedné nabídky na nákup určitého zařízení ministr doporučuje zrušit zadávacího řízení a vypsat ho znovu.

Vydělaly 340 miliónů

Heger ve středu také oznámil, že 11 fakultních nemocnic a čtyři další zdravotnická zařízení, které řídí, loni před zdaněním vydělala 340 miliónů korun. Zadlužování nemocnic se výrazně snížilo, ubylo také závazků po době splatnosti.

Ve fakultních nemocnicích dojde ke snížení zhruba 10 procent akutních lůžek a z toho polovina bude převedena na lůžka následné péče. Kolik to ale přesně bude lůžek, zatím náměstek ministra Vladimír Pavelka (TOP 09) nechtěl říci s odůvodněním, že se o tom jedná.

Reklama

Výběr článků

Načítám