Hlavní obsah

Havlíček: Že na podzim znovu nezavřeme, nemůže soudný člověk garantovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaká bude situace kolem epidemie koronaviru na podzim a zda nebudou znovu nutná omezení, si podle ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) nemůže soudný člověk dovolit predikovat. Ministr to v pátek uvedl při diskusi s podnikateli z hotelnictví a gastronomie s tím, že oproti loňsku máme výhodu očkování.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO)

Článek

„Tuto garanci vám nedá nikdo soudný nikde ve světě,” řekl ministr v diskusi.

Loni touto dobou, když jarní vlna opadla, uvedl premiér Andrej Babiš, že žádná plošná opatření se už zavádět nebudou. Premiér později připustil, že vláda po odeznění první vlny udělala chyby. Sám si prý tehdy nedovedl představit, že by se něco takového (další vlna pandemie) mohlo stát.

Očkuje se, co to jde

Havlíček připomněl, že se vláda snaží očkovat, jak to nejvíce jde, podle toho, jak přicházejí vakcíny ze zahraničí. „V průběhu července dosáhneme (proočkovanosti) 70 procent,” dodal. Vláda podle něj proti loňsku nastavila lepší systém testování, jak PCR testy zdarma, tak i antigenní testování.

Spolu s restauratéry pak věří ve fungování systému bezpečné provozovny, virus by se neměl tolik šířit v restauračních zařízeních. Jde například o dostatečné rozestupy mezi stoly nebo častou dezinfekci prostor.

Češi se scházeli a popíjeli i během epidemie

Podle restauratéra a garanta projektu Moje restaurace za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR Luboše Kastnera v případě zavřených restaurací sedm z deseti hostů půjde do neformálního podniku.

„Otevřou si buď garáž nebo kočárkárnu,” řekl. Šíření viru je pak podle něj nekontrolovatelné. Argumentoval i spotřebou alkoholu, údaje o ní v tomto týdnu publikoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Dušek: Máme až devět okresů, které jsou potenciálně rizikové

Domácí

Podle něj se loni o 2,4 procentního bodu zvýšil počet lidí, kteří často pijí alkohol. Denně nebo obden loni pila pětina dotázaných. Výrazně také vzrostla odhadovaná průměrná roční spotřeba, loni činila osm litrů čistého alkoholu, při odečtení abstinentů dokonce 9,5 litru. To představuje nárůst o 0,3 a 0,7 litru. Spotřeba alkoholu na hlavu byla loni nejvyšší za poslední tři roky. Podle odborníků může mít zvýšená spotřeba souvislost s epidemií covidu-19.

SZÚ dělá výzkum každoročně, loni se ho zúčastnilo 1769 respondentů. Podle SZÚ šlo o reprezentativní vzorek populace ČR ve věku nad 15 let. Vlastní dotazování se uskutečnilo od poloviny listopadu do konce prosince loňského roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám