Hlavní obsah

Havlíček: Česko si podle prezidenta může schodek půl bilionu dovolit

Česká republika si podle prezidenta Miloše Zemana může zvýšení letošního schodku státního rozpočtu kvůli opatřením proti koronaviru ze 300 na 500 miliard korun dovolit. Po sobotní schůzce s prezidentem to řekl ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček

Článek

„Nebavili jsme se o tom, jestli zvýšení schodku podporuje, nebo ne. On řekl, že mu rozumí. Chápe, proč se v současné době zdroje do ekonomiky dávají. S tím, že bude diskuse, do čeho se ty peníze budou konkrétně dávat, jak to bude s příjmovou stránkou. To jsou věci, které nás teď rozpočtově čekají,” uvedl Havlíček.

Zeman před časem řekl, že dříve naplánovaný schodek 300 miliard korun by mohl být dostatečný.

Míra zadluženosti České republiky na HDP podle Havlíčka zvýšením deficitu stoupne ze současných zhruba 30 procent na 35 až 40 procent. Havlíček dále uvedl, že dubnový meziroční propad průmyslové výroby více než o třetinu není nic nečekaného.

Automobilky stály, průmysl se v dubnu propadl o třetinu

Ekonomika

Za zcela zásadní označil Havlíček odporu stavebnictví. „Váže na sebe 360 tisíc pracovních míst, 250 tisíc různých firem, dodavatelů, řemesel. A to, že se nám podařilo stavebnictví udržet v poměrně dobré kondici, je důležité. Váže se na ně i průmysl, například ocelářský," uvedl dále ministr.

Dnešní schůzky se podle něj zúčastnil celý Zemanův expertní tým, tedy například guvernér ČNB Jiří Rusnok, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák, prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, předseda Svazu měst a obcí František Lukl, ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) nebo ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám