Hlavní obsah

Havel přiřadil Klause k populistickým politikům

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Bývalý český prezident Václav Havel přiřadil Václava Klause k populistickým politikům typu Stoibera a Orbána. "Oni jsou si všichni tak trochu podobní a příbuzní," uvedl Havel v rozhovoru pro dnešní vydání slovenského deníku SME.

Článek

Český exprezident má obavy, že vlády v některých zemích střední Evropy ovládnou populisticky zaměření politici a vztahy mezi státy se zkomplikují. "Mám pocit, že nás v takovém případě čeká ve střední Evropě mírné dusno," dodal.

Klausovo nedávné varování před občanskými iniciativami a skupinami, které se usilují o politickou moc, neopovažuje Havel za narážku na svou osobu. "Je to jeden z obvyklých útoků prezidenta proti občanské společnosti, která je podle mně zázemím demokracie," uvedl.     

Havel nelituje, že po roce 1989 odmítl zákaz komunistické strany. "Pokud by tu byla nějaká širší politická vůle tu stranu zrušit, asi by se to stalo. Ale společnost to jakoby ani nežádala, moc jí to nepřekáží. Ta strana však začala zvolna účtovat nikoliv z konzervativci, ale s reformátory," konstatoval.

O možné spolupráci ČSSD a KSČM Havel poznamenal, že když jedna strana potřebuje hlasy komunistů, druhá strana křičí, že se bratříčkují s komunisty. "Například při volbě prezidenta byly komunistické hlasy velmi dobré, kandidát navštěvoval komunistický klub," řekl.

Havel předpokládá, že Česko bude mít po volbách velkou koalici, i když premiérovi Paroubkovi by byla milejší menšinová vláda.

Anketa

Je podle vás Václav Klaus populistickým politikem?
ano
68,5 %
ne
30,4 %
nedokážu posoudit
1,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 806 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám