Hlavní obsah

Havel: Kauza Grossova bytu není důvodem k demisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý prezident Václav Havel považuje situaci kolem nejasného financování bytu premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) za "úplnou absurditu" a nepovažuje ji za důvod k demisi. Uvedl to v pondělním rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

Foto: IMPRA
Článek

Spekulace týkající se obchodních aktivit premiérovy manželky Šárky chápe Havel jako vážnější. Exprezident si není jist, zda šéf lidovců Miroslav Kalousek, který Grosse vyzval k rezignaci, je "nejpřirozenějším strážcem politické morálky".

Havel v pondělí uvedl, že aféra financování Grossova bytu, kterou zaznamenal při návratu z dovolené v Rakousku, na něj působila "podivně" a "groteskně". Rozhodně podle něj není důvodem k demisi. Gross si podle Havla jen půjčil na byt jako spousta lidí. Pouze se podivně "kroutil a mlžil, když ho vyslýchali, od koho si půjčil", míní Havel.

"To s tím bytem pana premiéra to mě připadá jako úplná absurdita. Ta druhá věc týkající se paní Šárky je asi vážnější," řekl Havel s tím, že na eskalaci událostí ho zaráží "zvláštní kampaňovitost". "Jakmile se někdo stane nejpopulárnějším politikem, tak je třeba ho kopnouti do kotníku, ať už něco provedl, nebo neprovedl," uvažoval exprezident.

Havel připomněl, že Kalousek, který Grosse vyzval k demisi, byl sám předmětem rozsáhlé mediální kritiky. "Nevím, jestli on (Kalousek) je tím nejpřirozenějším strážcem politické morálky," uvedl Havel. Aféra podle něj znevěrohodňuje celou politickou kulturu v Česku. Havel uvažuje nad tím, zda nenastal čas pro vznik nové politické strany, která by nabízela politickou kulturu odlišnou od kultury parlamentních stran.

Reklama

Výběr článků

Načítám