Hlavní obsah

Hasiči zmenšili plochu požářiště v Českém Švýcarsku na 513 hektarů

Hasičům v Českém Švýcarsku se v úterý podařilo plochu požářiště zmenšit z 606 na 513 hektarů. Požár celkově zasáhl plochu o velikosti 1060 hektarů. Práce jdou však pomalu, hasiči si často musí pomáhat lopatami, motykami či motorovými pilami. Návrat evakuovaných obyvatel z Hřenska, Mezné a Mezní Louky zatím není možný, komunikace mezi obcemi je stále hojně používaná hasiči a pohyb po ní by byl nebezpečný, uvedl mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Lokality národního parku České Švýcarsko zasažené rozsáhlým požárem

Článek

„Vzhledem k tomu, že se pohybujeme ve velice složitém terénu, v oblasti Větrovce, Bouřňáku, Trianglu, Křídelních stěn, kam jsme natáhli 600metrové hadicové vedení, tak si to prořezáváme pomocí motorových pil. V některých úsecích musí hasiči zasahovat i jištěni pomocí lanové techniky, takže ta práce je velice zdlouhavá a pomalá,“ popsal Rudolf. V některých případech hasiči mechanicky rozorávají rašelinu a napadané jehličí pomocí ručního nářadí.

Na řadu míst se záchranáři opakovaně vrací, stále se objevují nová ohniska. Zejména kvůli vyšším teplotám hrozí jejich vznik, hasiči je však okamžitě hasí. Ve středu budou hasiči pokračovat ve zmenšování plochy požářiště, na místo se také vrátí letecká technika.

Rudolf upozornil, že v dalších dnech budou teploty dál vysoké a ke konci týdne se má rozfoukat vítr, což může hasičům práci komplikovat. Na místě jich zasahuje okolo 1000.

Reklama

Výběr článků

Načítám