Hlavní obsah

Hasiči zasahují na Moravě i ve Slezsku, velká voda zaplavila ulice a sklepy

Aktualizováno

V důsledku silného deště se vylil Butovický potok ve Studénce na Novojičínsku ze svého koryta. Řada ulic je neprůjezdných. Na místě zasahují hasiči. Ti zabránili také zaplavení transformátoru v Jeseníku nad Odrou. S velkou vodou bojují také na jiných místech Moravy.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči ve Studénce

Článek

V Jeseníku nad Odrou zaplavila voda jeden byt v domově důchodců. Moravskoslezští hasiči rovněž odčerpávají lagunu, která se vytvořila u kulturního domu. "Vykopáním strouhy zabránili, aby byl zaplaven transformátor," řekl mluvčí.

Ve Studénce se podle něj nyní čeká, až opadne voda v Butovickém potoce, který se rozlil do města. "Dost ulic je neprůjezdných. Bude se odčerpávat hodně zaplavených sklepů," řekl Kozák.

Také jihomoravští hasiči zaznamenali za poslední dobu zvýšený počet výjezdů, nejvíce v okolí Pohořelic na Brněnsku. Čerpají vodu ze zatopených prostor, museli také odstraňovat popadané větve ze silnic. Kolem 20:30 hasiči informovali o 40 výjezdech v souvislosti s počasím, během večera lze s ohledem na předpověď počasí očekávat další.

Na Břeclavsku meteorologové zaznamenali silnou bouřku s kroupami o velikosti přes tři centimetry. Lokálně se podle vydané výstrahy očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt nebo zatopením podchodů, podjezdů a sklepů.

Silné bouřky doprovázené krupobitím se podle předpovědní služby Českého hydrometeorologického úřadu vyskytly také na pomezí Jihomoravského a Olomouckého kraje. Může tam docházet k lokálnímu zatopení a ke krátkodobým prudkým vzestupům menších toků.

Hasiči v Olomouckém kraji kvůli podvečerním bouřkám s přívalovým deštěm zatím evidují dvě desítky výjezdů ke spadlým stromům nebo zatopeným sklepům. Nejvíce událostí je na Prostějovsku a Olomoucku. Oznámila to mluvčí hasičů Lucie Balážová. Bouřky v Olomouckém kraji už ustaly.

"Po večerních silných bouřkách evidujeme v kraji 20 výjezdů k popadaným stromům a k čerpání sklepů. Zásahy se týkají především Prostějovska a Olomoucka. Monitorujeme také tok v Šumvaldu," uvedla Balážová. Šumvald na Olomoucku na začátku června zasáhly lokální záplavy.

V Droždíně u Olomouce voda tekoucí z polí vpodvečer ohrožovala místní trafostanici. "Jsme na místě a situaci řešíme," dodala Balážová.

Hladiny vodních toků v Olomouckém kraji se po přívalových deštích výrazně nezvýšily. Nejnižší první stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost, platí pouze na Hloučele u Plumlova a na vodním toku Brodečka v Otaslavicích na Prostějovsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám