Hlavní obsah

Hasiči tahali z rozbouřené vody sedm rafťáků

Právo, Martin Polák
SOKOLOV

Skupinka vodáků se málem utopila na rozvodněné řece Svatavě u Kraslic na Sokolovsku. Pět mužů a dvě ženy ji sjížděli v sobotu na raftu i přesto, že voda byla vylitá z břehů a na řece platil druhý povodňový stupeň.

Článek

Vodáci skončili v podchlazeném stavu v sokolovské nemocnici. Zdravotníci museli během zásahu ošetřit i jednoho z hasičů, se kterým se na rozbouřené vodě převrátil záchranný člun.

Plavba se změnila v drama poté, co se raft se sedmičlennou posádkou převrhl. Pomoc zavolali místní obyvatelé. "Slyšela jsem křik. Když jsem koukla z okna, viděla jsem lidi v řece. Ihned jsem volala 155," popsala událost Právu Miroslava Štanclová, jejž dům stojí těsně u Svatavy.

Na záchrannou akci se sjelo z okolí celkem třicet sedm hasičů a tři posádky záchranářů. Práci hasičů komplikoval silný proud. "Nestačily nám síly na to, abychom je včas a v pořádku vytáhli," vysvětlil nezvykle velký počet hasičů na místě velitel kraslické jednotky Jaroslav Fejk. "Měli velké štěstí, že nás tu bylo tolik," poznamenal.

Podle velitele vytahovali jeho muži promrzlé vodáky na úseku sedmi kilometrů. "Něco takového jsme tady ještě neměli," uvedl.

Záchranné práce se protáhly

Záchranná akce trvala několik hodin. Hasiči museli nakonec k vyproštění posledních dvou rafťáků, kteří zůstali zaklíněni mezi stromy uprostřed koryta, použít člun a lana.

Jeden z hasičů dokonce na několik okamžiků zcela zmizel pod vodou. Jeho kolegové se už obávali nejhoršího.

"Zdravotníci všechny vodáky po ošetření převezli ve stabilizovaném, ale podchlazeném stavu na interní oddělení sokolovské nemocnice," doplnil mluvčí karlovarských záchranářů Lukáš Hutta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám