Hlavní obsah

Hasicí letadla se nečekaně vracejí do Itálie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvě italská letadla, která pomáhala s likvidací požáru v Českém Švýcarsku, se v pátek vracejí do Itálie, kde jsou potřeba k hašení jiných požárů. Česko jedná o zapůjčení strojů se Švédskem a Španělskem. Pro Českou televizi to uvedl ředitel hasičů Vladimír Vlček.

Italský letoun v akciVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Rozhodnutí o návratu letadel do Itálie bylo podle Vlčka neočekávané. Hasiči podle něj nyní hledají alternativy k italským hasičským strojům.

Letadla Canadair jsou schopná pojmout až 6000 litrů vody, kterou nabírají přímo za letu. Využívala k tomu jezero Milada u Ústí nad Labem. To je od požáru vzdáleno asi 30 kilometrů.

Pro vodu se k němu vracela zhruba každých 15 až 20 minut.

Hasicí letadla Canadair CL-415Video: Twitter, Vigili del Fuoco

Podle středečního vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) mělo jejich nasazení představovat průlom v boji s požárem, který v Českém Švýcarsku od neděle zasáhl plochu kolem 1200 hektarů.

Hasiči se večer připravovali na noční zásah proti šíření ohně, především chladí stěny skal na pravém břehu řeky Kamenice. V horních částech parku vytváří brázdy, které plní vodou, aby se přes ně oheň dál nedostal. Oheň se nešíří, stále ale není pod kontrolou.

Požáry v Itálii

Jihoevropskou zemi, do níž se letouny vracejí, nyní nejvíce sužují požáry v Krasu, což je oblast u hranic se Slovinskem. Evakuovány už byly stovky lidí.

Na místě hoří už deset dní, včera se objevila dvě nová ohniska a požáry se zhoršily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám