Hlavní obsah

Klienti domova se objekt pokoušeli několikrát zapálit, řekla starostka

• Aktualizováno

Klienti domova pro mentálně postižené ve Vejprtech se objekt v minulosti pokoušeli už několikrát zapálit, uvedla v sobotu starostka obce Jitka Gavdunová (ODS). Požáry ale v minulosti podchytili. Při sobotním ranním požáru zemřelo osm lidí.

Starostka Vejprt Jitka Gavdunová (ODS)Video: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

„Náš personál nemá šanci to ohlídat,” uvedla starostka. „V zákoně není, že bychom měli mít protipožární čidla. My jsme si je dali jako něco navíc,” uvedla starostka.

„Klienti si mohou dovolit úplně všechno, volně se mohou pohybovat, přijdou se sirkami a zapalovači. Požáry jsme v minulosti podchytili. Bylo by se potřeba zaměřit na to, že taková benevolence vůči lidem, kteří jsou na tom mentálně od šesti do dvanácti let, by taky neměla být,” uvedla Gavdunová.

Foto: David W Cerny, Reuters

Hasič leze do okna domova pro mentáně postižené ve Vejprtech

V objektu žili muži s mentálním a kombinovaným postižením. Všech osm obětí jsou klienti domova. Podle starostky bylo v domově v době tragédie 35 klientů z 39 a také tři pracovníci.

Policie požár šetří jako obecné ohrožení, o jeho příčinách nechce spekulovat.

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah po požáru ve VejprtechVideo: Aleš Pelikán, Právo

Čidla podle ní byla na toaletách, kam klienti chodili kouřit.

Hořet v sobotu začalo ve společenské místnosti. Další dvě místnosti jsou prohořelé, nejsou ale zničené. Objekt je zakouřený a mokrý.

Hasiči byli na místě za 10 minut

Hasiči byli na místě požáru deset minut od jeho nahlášení. Na místě to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Ředitel Městské správy sociálních služeb Vejprty (MSSS) Viktor Koláček požádá o krizovou intervenci pro klienty domova i pracovníky domova.

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté vyšetřují příčinu požáru domova pro osoby se zdravotním postižením ve VejprtechVideo: Aktu.cz

„Ti lidé byli součástí obce, starostka je z toho zdrcena,” uvedl na místě premiér Andrej Babiš.

V objektu bylo 35 klientů

Starostka Jitka Gavdunová (ODS) uvedla, že nebýt rychlého zásahu záchranářů, bylo by obětí mnohem více. Jako první na místo dorazila místní jednotka hasičů.

Mluvčí záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Voleník k požáru ve VejprtechVideo: Aktu.cz

Pouze dva z osmi zemřelých klientů mají opatrovníky z řad rodiny, zbývajícím šesti dělalo opatrovníka město, konstatovala starostka na mimořádné tiskové konferenci.

Vejprty chtějí, aby se klienti vrátili zpět do domova, tedy do místa, kde to znají. "Jsou psychicky poznamenaní tou událostí, myslíme si, že by měli být zpět u nás," uvedla Gavdunová. V následujících dnech se prý uvidí, zda bude možné se o ně v objektu starat.

Při požáru ve Vejprtech zemřelo osm lidí, oheň se v domově rozšířil do tří místností

Krimi

Koláček uvedl, že někteří klienti se již vrátili z kadaňské nemocnice. „Požádali jsme hasičský záchranný sbor o intervenci. Je to jedna z věcí, kterou jsme rádi přijali jako pomoc,” uvedl ve vysílání České televize Koláček, podle něhož jsou zaměstnanci, kteří byli v noci na místě a pomáhali hasičům se záchranou klientů, v šoku.

Policie případ šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Vyjádření Andreje Babiše k požáru ve VejprtechVideo: Aleš Pelikán, Právo

Požár byl hasičům nahlášen již před pátou hodinou. Z kulturní místnosti se následně rozšířil do tří místností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám