Hlavní obsah

Hamáček si našel práci. Bude kopat za české zbrojaře

Bývalý šéf ČSSD a exministr vnitra Jan Hamáček bude hájit zájmy českých zbrojařů. Stal se totiž místopředsedou Sekce obranného průmyslu Hospodářské komory. „Budu mít na starosti podporu českého obranného průmyslu,“ sdělil Právu Hamáček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

Hamáček po prohraných volbách do Sněmovny, kdy jím vedená ČSSD ze Sněmovny vypadla, odešel z politiky i veřejného života. Na dotazy novinářů, čím se bude živit, neodpovídal. Kromě toho, že zůstal předsedou správní rady Nadace policistů a hasičů, se po něm slehla zem. Na začátku února si založil konzultační firmu GH Consulting.

Hamáček byl 15 let poslancem ČSSD. Mezi roky 2013 a 2017 byl předsedou dolní komory. K obranné a bezpečnostní oblasti má blízko. Než se stal šéfem vnitra, byl stínovým ministrem obrany za ČSSD.

Policie: Exministr Toman měl vzít úplatek

Krimi

Nahradil Pojara

Podle mluvčího Hospodářské komory Miroslava Dira Hamáček ve funkci nahradil diplomata a bezpečnostního analytika Tomáše Pojara, který se stal poradcem premiéra.

„Předpokládáme, že i díky jeho vyjednávacím schopnostem, velmi dobré znalosti legislativních procesů a kontaktům nejen v diplomatických kruzích se nám podaří podpořit české výrobce a dodavatele, které Hospodářská komora zastřešuje,“ řekl Právu Diro.

Podle stránek Hospodářské komory je jednou z priorit obranné sekce změnit zákon o zadávání veřejných zakázek, tak aby ministerstvo obrany mohlo snáze nakupovat od českých firem. „Je nutné připravit konkrétní pozměňovací návrhy, abychom byli připraveni, až se ve Sněmovně otevře zákon o zadávání veřejných zakázek. V zahraničí řada zemí preferuje v obranném průmyslu národní výrobce,“ stojí na webu komory.

ČSSD i KSČM jsou v červených číslech

Domácí

České zbrojaře čekají tučné roky, protože Fialova vláda slíbila armádě, že zvýší během čtyř let rozpočet ministerstva obrany na dvě procenta HDP. Což znamená, že z dnešních 90 miliard se obranný rozpočet zvedne zhruba na 150 miliard v roce 2025.

Výběr článků

Načítám