Hlavní obsah

Hamáček odvolal hejtmana Netolického z dozorčí rady České pošty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pátek odvolal spolustraníka a pardubického hejtmana Martina Netolického z postu člena dozorčí rady České pošty den poté, co vyšlo najevo, že s ním mluvil o plánované cestě do Moskvy. Místo raději přepustil členovi ODS a jihočeskému hejtmanovi Martinu Kubovi.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Na snímku (zleva) Martin Netolický, Jan Hamáček, Roman Onderka a bývalý člen ČSSD Jaroslav Foldyna

Článek

„V pátek ráno mi volal předseda Asociace krajů Martin Kuba s tím, že mu ve čtvrtek večer volal pan vicepremiér Hamáček a sdělil mu, že by měla proběhnout renominace, a požádal ho, jestli by to mohl vzít jako člen,“ řekl Netolický Novinkám.

„Pana Hamáčka jsem kontaktoval, nebral mi telefon a neozval se zpátky. Takže jsem mu napsal pouze přes sociální sítě, poděkoval jsem mu za spolupráci a popřál jsem mu hodně úspěchů. Neodpověděl mi, ale podle Viberu (aplikace) jsem zaznamenal, že si to přečetl,“ dodal.

Netolický: Moje schůzka není v tom příběhu vůbec podstatná. O Vrběticích jsme nemluvili

Domácí

Na základě nepsaného pravidla je místo dozorčího České pošty určeno pro jednoho zástupce Asociace krajů. Netolický získal nominace jako předseda komise pro veřejnou správu a legislativu, která spadá pod civilně-správní agendu ministerstva vnitra.

Na otázku, jak si vysvětluje načasování odvolání v souvislosti s informací Seznam Zpráv, že je oním zdrojem, který server zmiňoval v návaznosti na kauzu týkající se údajného handlu s národními zájmy s Ruskem, který měl Hamáček chystat, reagoval stručně. „K tomu můžu říct jenom to, že jsem mluvil pravdu,“ uvedl.

Hamáček měl v Moskvě plánovat výměnu Vrbětic za vakcínu Sputnik a summit

Domácí

O Hamáčkově schůzce se stranickým kolegou, na níž mělo být získání vakcín Sputnik V projednáno, informoval server nejprve bez uvedení jména. Hamáček následně uvedl, že dotyčným měl být právě Netolický. Hejtman tak popřel ministrovu verzi o tom, že cesta do Moskvy měla být před zveřejněním kauzy Vrbětice zastíracím manévrem.

Netolický nyní podotkl, že mu autor článku Janek Kroupa poprvé volal až ve středu v 16 hodin, první článek o tom, že měl Hamáček plánovat výměnu kauzy Vrbětice za milion vakcín Sputnik a summit Biden - Putin v Praze, vyšel již v úterý.

„Nevím, proč někdo spojuje svoje osobní dojmy, zážitky a vztahy s dozorčí radou. Nejsem zahořklý, ani nevím, proč bych měl být. Přijde mi to spíše úsměvné a baví mě to,“ uzavřel Netolický.

Nemusím všechno vědět. O Hamáčkově cestě do Moskvy se Babiš dozvěděl z Twitteru

Domácí

Informaci Novinkám potvrdil i sám Hamáček. „Mohu potvrdit, že jsem dnes odvolal Martina Netolického z dozorčí rady České pošty. Místo je podle interních pravidel určeno pro zástupce Asociace krajů. Z tohoto důvodu ministerstvo navrhlo na člena dozorčí rady předsedu Asociace krajů Martina Kubu,“ napsal Novinkám.

Na opakovaný dotaz k důvodu Netolického odchodu však nereagoval.

Vystrčil: Babiš chtěl ODS rozdělit

Domácí

Kuba: Nechci pískat spory ČSSD, funkci přijmu

Sám Kuba nyní potvrdil Novinkám, že funkci i po konzultaci s Netolickým přijme. „Dohodli jsme se na tom, že pokud není schopen v tuto chvíli najít společnou řeč s ministrem vnitra, bylo by dobře, aby někdo z hejtmanů funkci zastával,“ řekl Novinkám. 

Ani on se však nechtěl k okolnostem změn blíže vyjadřovat. „Nejsem tu od toho, abych se zabýval hádkami uvnitř ČSSD, či pískal jejich spory. Osobní střet pana hejtmana Netolického a ministra Hamáčka je něco, co nechci komentovat ani toho být součástí,” doplnil Kuba.

V dozorčí radě hodlá zůstat do podzimních voleb, řekl ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám