Hlavní obsah

Hamáček chtěl s rozvolněním ještě počkat, ostatní ho přesvědčili

Novinky, Alžběta Trousilová

Minstr vnitra Jan Hamáček na nedělním jednání vlády zastával názor, že by se opatření na třetí stupeň měla rozvolnit až další týden od pondělí 7. prosince. Nakonec se ale nechal kolegy z vlády přesvědčit a kabinet jednomyslně rozhodl, že se všechny obchody i restaurace otevřou ve čtvrtek 3. listopadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

V TV Prima Hamáček řekl, že byl zastáncem opatrnějšího rozvolňování. Ovšem nechal se přesvědčit především argumentem, že lidé by měli před Vánoci méně času na nákupy, což by mohlo znamenat větší kumulaci lidí v obchodech.

"Toto je rozumný kompromis, který umožní absolvovat ještě jeden nákupní víkend před Vánocemi. Věřím, že lidé své nákupy nějak rozfázují, rozvrhnou, a že budou dodržovat všechna opatření," řekl Hamáček. Posléze zvedl ruku pro návrh ministr zdravotnictví Jana Blatného rozvolnit opatření ve čtvrtek.

PŘEHLEDNĚ: Jak se příští týden změní opatření

Domácí

Řekl, že na rozvolnění byly obrovské tlaky, lidé si přejí návrat k normálnímu životu. Znovu ale upozornil, že čísla nově nakažených neklesají tak rychle, jak se předpokládalo, a jsou stále vysoká.

Za sobotu přibylo 2667 nakažených, v pátek pak 4458 nově pozitivních případů.

Od čtvrtka otevřou všechny obchody, a to i v neděli

Domácí

Česko tak od čtvrtka přejde ze stávajícího čtvrtého do mírnějšího třetího stupně protiepidemických opatření. Kromě otevření všech obchodů to znamená především otevření restaurací, hospod či kaváren v době od 6:00 do 22:00 a zrušení omezení volného pohybu osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám