Hlavní obsah

Hamáček: Byl jsem příliš měkký, diskuzi o vládě odmítám

Právo, kab

Předseda soc. dem. a vicepremiér vlády Jan Hamáček odmítá vnitrostranickou diskuzi o vstupu ČSSD do kabinetu Andreje Babiše (ANO), čas na ni podle jeho mínění přijde až v březnu na sjezdu strany. Směrem ke svým oponentům uvnitř ČSSD hodlá přitvrdit.

Foto: ČTK

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

„Jestli jsem někde udělal chybu, tak v tom, že jsem byl příliš měkký,“ řekl Hamáček v České televizi s tím, že nyní hodlá přitvrdit vůči proudům ČSSD.

Soc. dem. se podle Hamáčka musí soustředit na to, aby z vládního angažmá dostala co nejvíce pro občany. Diskuzi o odchodu z vlády odmítl.

„Pokud se ČSSD rozhodne z vlády odejít, tak se do jejího čela musí postavit někdo jiný,“ dodal.

ČSSD je proevropská strana

„Posvítit“ si Hamáček hodlá také na ty členy, kteří chtějí směrovat soc. dem. jinam, než kam programově patří.

„Možná jsem se snažil debatu moderovat. Já jsem se snažil debatu klidnit. Ale pokud někdo zpochybňuje zásadní principy soc. dem., jako například v tom, že jsme proevropská strana, tak tam nemá co dělat,“ dodal.

Zkritizoval také místopředsedu ČSSD Jaroslava Foldynu, který za jednu z příčin pádu ČSSD v komunálních volbách považuje kritický postoj Hamáčka a europoslance Miroslava Pocheho vůči změnám v Maďarsku. Podle Hamáčka by se Foldyna měl coby ústecký poslanec raději soustředit na problémy svého kraje, což je například častá exekuce.

Záchrana ČSSD

„Pokud chceme zachraňovat ČSSD, tak ji musíme zachraňovat standardními způsoby,“ dodal zase v odkazu na platformu Zachraňme ČSSD, ve které působí první místopředseda ČSSD Jiří Zimola a bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek.

„Pokud si někdo realisticky myslel, že obhájíme 13 mandátů na podzim, tak spadnul z Marsu. Není možné říkat Hamáček neobhájil třináct mandátů, tak ho zastřelíme. Já jsem se snažil dělat všechno proto, aby výsledky dopadly dobře,“ dodal Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám