Hlavní obsah

Hádanka pro odborníky

Novinky, Jan Keller

Sociální demokracie si nechala vypracovat analýzu příčin svých volebních neúspěchů u nezávislých odborníků. Bude to pro experty vysoce obtížná záhada. Budou muset zjistit, proč se vlastně voličům nezamlouvá strana, u které přesně nevědí, o co jí jde.

Foto: archiv Azylový dům pro ženy a matky s dětmi

Zahradní slavnost v azylovém domě připomněla 15 let od založení organizace.

Článek

V politice zahraniční budou muset experti bádat, co mají voliči proti straně, jejíž vláda se postavila s pochopením k útoku USA na Irák, zatímco její poslanci se postavili jednoznačně proti tomuto útoku (ovšem s dodatkem, že to ani v nejmenším neznamená jejich nesouhlas s postojem vlády).

V politice vnitřní budou muset odborníci řešit hlavolam ještě krkolomnější. Vláda dosahuje nemalých úspěchů. Hrubý domácí produkt roste a má napříště růst rekordním tempem. Zadlužení země slibně klesá a má klesat ještě o něco rychleji. Investice do země vesele proudí, inflace nestojí za řeč, dokonce ani míra nezaměstnanosti se již pár měsíců nezvyšuje, spíše o krůček couvla. Tak slibný ekonomický vývoj, takové bohatnutí země a tak skvělá perspektiva jsou přece pádnými důvody, aby se potřebným pořádně utáhly opasky, aby se omezila podpora v nezaměstnanosti, aby se zkrátily sociální dávky. Kdy se má šetřit na chudých, když ne v době, kdy jsme na tom my ostatní dobře? Tak jednoduchá věc a volič to nechápe.

Ohledně personálních vztahů ve straně volič bez fantazie vyloženě tápe. Neví ani to, jestli hodnoty solidarity, vstřícnosti a přátelské pomoci, jež jsou hlavní devizou strany, jsou lépe personifikovány vztahem Zeman-Špidla anebo spíše vztahem Špidla-Gross. Nemluvě už o nižších patrech džungle, ve které se dnes vyznají snad už jenom přátelé-analytici.

Není divu, že řadoví občané se už vůbec neorientují v takových otázkách, jako je třeba korupce. Přitom strana jednoznačně vysvětlila, že zde není vůbec nic divného. Obvinil veřejně ministr zdravotnictví svoji předchůdkyni (oba ČSSD) z podezřelých machinací? Vše se vysvětlilo tím, že ministr už není ve funkci. Objevilo se podezření na jiného ministra, že připravil stát nevýhodnými pronájmy o desítky miliónů korun? Ministr to přece na kameru řekl jasně: taková byla praxe, on jen převzal štafetu a předal ji poctivě dále.

Objevil se v odvážném televizním pořadu záblesk světla v jinak hodně temné kauze lehkých topných olejů? Už byl spolehlivě uhašen, žádný výbuch odtud nehrozí. Buďme rádi, že se jedná o stranu, která - není to tak dávno - vyhrála volby s heslem "Čisté ruce". Jak by to asi vypadalo u strany méně dbalé hygieny?

Tak křišťálově průhledná politika, tak bezelstně upřímní politici a tak zoufale nechápavý volič. Bude to všechno třeba hodně exaktně vysvětlit. Lze jen doufat, že zpráva bude kvalitní a že ji nepředloží ti samí nezávislí odborníci, kteří vždy před volbami zjišťují nebývalý růst hlasů pro sociální demokracii, aniž by po volbách vysvětlili, proč se už zase jako z udělání spletli.

(Autor je sociolog)

PRÁVO 8. prosince 2004

Reklama

Výběr článků

Načítám