Hlavní obsah

Hackeři napadli web exekutorské komory a zveřejnili data o exekutorech

• Aktualizováno

Hackeři získali databázi z webu exekutorské komory. Soubor s daty ze serveru lze stáhnout na internetu. Hackerská skupina Czechurity na svém webu uvedla, že zabavili databázi, neboť exekutoři zabavují majetek občanům. Web komory byl na krátkou dobu po oznámení útoku mimo provoz.

Foto: Profimedia.cz

Maska Guye Fawkese, jenž se v 17. století v Anglii pokusil zabít krále a členy parlamentu, je symbolem Anonymous.

Článek

"Jelikož exekutoři neprávem zabavují majetek nevinným občanům, rozhodli jsme se zabavit jejich databázi, kterou si můžete volně stáhnout," uvedla hackerská skupina. Na facebookovém profilu české odnože hnutí Anonymous se informace o napadení webu komory objevila asi v 15:00. Řada sympatizantů čin hackerů schvaluje.

Textový soubor s databází obsahuje data umístěná na serveru exekutorské komory. Jsou zde uvedeny kontakty na exekutory s adresami jejich kanceláří. Data jsou volně přístupná i na webu. Databáze obsahuje i články z internetové stránky a další obsah webu.

Hackeři se prostřednictvím svých útoků často vyjadřují k aktuálním společenským a politickým kauzám. Internetový aktivismus zaznamenal v ČR zvýšený zájem médií v době schvalování kontroverzní mezinárodní smlouvy ACTA, která měla podle svých kritiků výrazně omezit svobodu internetu. Hackeři tehdy napadli například web úřadu vlády.

 Exekutorský úřad podává trestní oznámení

Exekutorská komora oznámila, že kvůli útoku některé její služby nefungují. Žádná data související s konkrétními exekučními řízeními prý ale neunikla, protože na stránkách nejsou evidována.

"Rádi bychom v této souvislosti upozornili na to, že Exekutorská komora není vhodně vybraným terčem, jelikož se nezabývá vymáháním dluhů. Naopak je jedním z dohledových orgánů nad činností soudních exekutorů. O povinnosti dlužníka uhradit dluh v exekuci navíc vždy rozhoduje soud, pověřený soudní exekutor jen vykonává jeho rozhodnutí," sdělila mluvčí komory Petra Báčová.

Exekutorská komora podává trestní oznámení na neznámého pachatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám