Hlavní obsah

Gymnázia přijmou dva žáky s původně chybnou odpovědí u přijímaček

Praha

Na osmiletá gymnázia budou přijati dva studenti, kteří u jednotných přijímacích zkoušek zaškrtli původně chybnou odpověď, uvedlo ve středu ministerstvo školství. Úřad již obdržel informace o výsledcích testování i z posledních čtyř škol, počet dodatečně přijatých se tak proti dosavadním zjištěním už nenavýší. Zatím není jasné, zda pochybení organizátora přijímaček Cermatu bude mít personální dopady.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zkoušky na osmiletá gymnázia dělaly děti 13. a 17. dubna. Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které testování připravuje a organizuje, minulý pátek přiznalo chybu ve vyhodnocení testu z českého jazyka a literatury.

Týkala se otázky, kde měli studenti ze čtyř slov najít to, jehož kořen se skládá ze čtyř hlásek. Správně bylo slovo „zabručeli”, ale později se zjistilo, že byla správně i další možnost ve slově „rozběhla”. Kořen tohoto slova obsahuje jen tři písmena, ale čtyři hlásky, jelikož se tam „ě” čte jako „je”.

Podle ministerstva školství mají gymnázia povinnost přijmout všechny studenty, kteří uspěli na základě výsledků, u nichž se později zjistila chyba. Přijmout se mají rovněž ti, kteří se mezi úspěšné uchazeče dostali až po opravě hodnocení. [celá zpráva]

A právě po opravě hodnocení se tak ze seznamu nepřijatých mezi úspěšné přesunuli dva žáci, a to ve dvou různých školách. Po opravení výsledků díky jednomu bodu navíc překročili hranici k přijetí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Cermatu Jiří Zíka

Analýza zjistila, že původně chybnou odpověď v jednotných přijímacích zkouškách volilo 1146 žáků. Chyba teoreticky mohla pomoci 721 žákům ve 234 školách, kteří odpověď zvolili. Body z písemných testů obvykle čítají maximálně 60 procent z celkového hodnocení, zbytek tvoří kritéria stanovená ředitelem školy.

Ministr nevěří, že selhal jen lidský faktor

Ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) zatím neupřesnil, zda bude mít chyba v testech nějaké personální dopady. V pondělí uvedl, že chce zjistit, proč selhaly kontrolní mechanismy. Podle něj je velmi pochybné, že by mohl selhat jen lidský faktor, jak tvrdí ředitel Cermatu Jiří Zíka.

Testy prošly kontrolou před výrobou, několik kontrol je i před testy a každý vyplněný test pak kontroluje speciální komise Cermatu a poté i ministerstva školství.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství v demisi Robert Plaga

Podle vzdělávací organizace navíc může být problematických – i když ne přímo chybných – úloh u jednotných přijímaček více. [celá zpráva]

O osmiletá gymnázia je mezi zájemci o maturitní obory největší zájem. Alespoň jednu přihlášku na osmileté gymnázium si letos podalo 18 833 dětí, což je pětina všech letošních zájemců o maturitní obory.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám