Hlavní obsah

Chyba v zadání přijímaček pomůže na gymnázia více studentům

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo školství v pondělí oznámilo, že studenti, kteří byli na osmiletá gymnázia přijati na základě vyhodnocení přijímacích zkoušek, které obsahovaly chybu u jedné z otázek, mohou nastoupit ke studiu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Pokud ředitel školy zveřejnil seznam přijatých uchazečů do osmiletého gymnaziálního oboru vzdělání již v pátek 27. 4. 2018 na základě původně zaslaných výsledků jednotné zkoušky, pak tento seznam přijatých uchazečů je platný a všichni uchazeči na seznamu uvedení mají nárok na přijetí ke vzdělávání,” oznámil v pondělí resort.

Zároveň ředitelé dostali doporučení, že pokud některý z původně nepřijatých uchazečů dosáhl stejného nebo lepšího výsledku než poslední přijatý student, měl by být rovněž přijat.

Přijetí většího počtu následně může povolit zřizovatel školy, což zákon umožňuje.

Studenti měli v jedné z testových otázek najít slova, jejichž kořen se skládá ze čtyř hlásek. Správně bylo „zabručeli” a rovněž „rozběhla”, neboť jeho kořen sice obsahuje jen tři písmena, ale čtyři hlásky, jelikož se tam „ě” čte jako „je”.

Analýza Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) zjistila, že původně chybnou odpověď v jednotných přijímacích zkouškách v testu z českého jazyka a literatury volilo 1146 žáků. Chyba teoreticky mohla pomoct 721 žákům na 234 školách, kteří odpověď zvolili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám