Hlavní obsah

Grossův miliónový obchod byl podle policie asi čistý

Právo, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obchod s akciemi společnosti Moravia Energo, při kterém bývalý sociálně demokratický premiér Stanislav Gross vydělal milióny korun, byl podle policie „křišťálově čistý“. Prověřování, zda nešlo spíše o praní špinavých peněz, chtějí detektivové z protikorupčního útvaru v nejbližších dnech uzavřít s tím, že celá transakce byla zcela v souladu se zákonem.

Článek

„Vypadá to tak, že tam všechno sedí. Prostor na sdělení obvinění tam není,“ řekl k tomu Právu dobře informovaný zdroj blízký vyšetřování. Potvrdil tak informace, které přinesl jako první deník Aktuálně.cz.

Oficiálně prověřování celého obchodu ještě neskončilo. „Nic ale nenasvědčuje tomu, že by byl spáchán trestný čin,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Zhruba třetinový podíl v Moravia Energo, která patří mezi nejvýznamnější tuzemské obchodníky s elektřinou, koupil Gross loni od svého známého a někdejšího náměstka ministra průmyslu Roberta Sýkory. Nákup financovala slovenská pobočka české finanční a poradenské firmy Key Investments. Dluh u ní za Grosse zaplatil neznámý sponzor, který na její účet složil 13,5 miliónu korun.

Bývalý premiér posléze prodal 31 procent společnosti Moravia Energo firmě Arca Capital Bohemia slovenského finančníka Pavola Krúpy a podle médií za něj dostal 100 miliónů korun.

Protikorupční útvar už se v minulosti zabýval nejasnostmi ve financování luxusního Grossova bytu v Praze na Barrandově, ani v tomto případě ale nic nezákonného vyšetřovatelé nenašli.

Reklama

Související články

Grossovi investovali 300 miliónů korun

Manželé Šárka a Stanislav Grossovi se podle týdeníku Euro stali majiteli minoritního podílu až 31 % akcií společnosti Moravia Energo, v níž je majoritním...

Téma: Miliónové akcie Stanislava Grosse

Bývalý předseda vlády Stanislav Gross má další problém s vysvětlováním svých majetkových poměrů. Muž, který musel před třemi lety opustit premiérskou funkci...

Výběr článků

Načítám